D66

donderdag 7 oktober 2010

Stel consument niet bloot aan giftige paling

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven heeft de regering verzocht per direct een visverbod voor met dioxine vervuilde paling in te stellen. VVD, CDA, PVV, SGP en ChristenUnie stemden tegen waardoor de verkoop van giftige paling doorgaat. "Het is duidelijk dat deze partijen de belangen van enkele vissers boven de volksgezondheid stellen. Het kan toch niet zo zijn dat we gewoonweg toelaten dat er giftige vis in de schappen ligt. Het eten van één broodje van deze paling per maand is al schadelijk, met name voor zwangere vrouwen."

Absurd

Minister Verburg (CDA) liet opnieuw weten een keurmerk te willen invoeren en de verantwoordelijkheid bij de sector te laten. Van Veldhoven: "Ik wil dat consumenten ervan uit kunnen gaan dat eten in de supermarkt niet giftig is. Een keurmerk voor niet-giftig voedsel is absurd." De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) raadde al aan een visverbod in te stellen. In Zembla stelden onderzoekers onlangs dat de dioxinewaarden in paling boven Europese normen voor veilige consumptie liggen en dat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit adviezen van de VWA over de paling heeft genegeerd.

Alle vissers in kwaad daglicht

Het gaat maar om twee procent van de palingvangst, namelijk die uit de grote rivieren en de Biesbosch. Deze wordt echter in heel Nederland verkocht, soms zelfs als "IJsselmeerpaling". Van Veldhoven: "Het is zonde dat twee procent van de vissers zich niet aan de regels houdt en zo de vangst van alle vissers in een kwaad daglicht stellen."