Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Ladies Night in bomvol OBBA

Tijdens Ondernemersweek Zuid 2010

Woensdagavond 6 oktober vond de Ladies Night plaats, een avond voor ondernemende Rotterdamse vrouwen. Deze succesvolle avond stond in het teken van het thema Zorgtaken en ondernemen. In een bomvol OBBA waren ruim zeventig dames aanwezig en nog voordat het programma begon, waren zij al druk met elkaar in gesprek. De Ladies Night is georganiseerd door de deelgemeente Feijenoord.

Openingswoord
Seyit Yeyden, voorzitter van het dagelijks bestuur van de deelgemeente, verzorgde het openingswoord. Hij ging hierbij nader in op de mogelijke verschillen tussen vrouwen en mannen wanneer het ondernemen betreft. Zo noemde hij een paar veronderstellingen: vrouwen communiceren en organiseren beter ten opzichte van mannen, vrouwen nemen minder risicos dan mannen en vrouwen denken minder strategisch dan mannen. Risicos nemen hoort bij het ondernemerschap en mogelijk zijn vrouwen wat voorzichtiger omdat zij ook nog de zorg voor een gezin dragen.

Quiz
Vervolgens werd het interactieve gedeelte van de avond ingeleid door E-quality, het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit. Via een quiz werd de ondernemerskennis van de aanwezigen getest. Zo bleek onder meer dat Nederland ruim 400.000 vrouwelijke ondernemers telt, in 2009 meer dan 50.000 vrouwen gestart zijn met een eigen bedrijf, de keuze voor een eigen bedrijf samenhangt met de hang naar flexibiliteit en ruim 73% van de vrouwen in de eerste drie jaar van hun onderneming aangeeft te kunnen leven van hun ondernemerschap. Het loont dus om als vrouw zelfstandig ondernemer te zijn. En hoewel flexibiliteit hoog scoort, vond een groot deel van de aanwezigen onafhankelijkheid ook een belangrijke reden op om zelfstandig ondernemer te zijn. Een typisch vrouwenbedrijf kenmerkt zich ondermeer door kleinschaligheid, specialisatie, parttime werk en een combinatie met zorgtaken.

Stellingen
Aan de hand van een zestal stellingen gingen de vrouwen onder het genot van exotische hapjes en drankjes onder leiding van een tafelvoorzitter met elkaar in gesprek. Zo was men het erover eens dat bijvoorbeeld het inzetten van vrouwelijke charmes werkt, maar wel met mate moet worden toegepast. Het gaat om de inhoud. Qua ondernemen zijn vrouwen niet beter of slechter dan mannen. De kwaliteit hiervan heeft vooral te maken met persoonlijkheid, karakter en vakkennis. Vrouwen met een gezin weten uit ervaring hoe het is om te organiseren en meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren. Deze kwaliteiten passen zij ook toe in hun ondernemerschap. Vrouwen zijn ambitieus en dwingen met hun vakkennis respect af.

Afsluiting
Seyit Yeyden sloot de avond af met een aantal conclusies. Zo blijken vrouwelijke ondernemers behoefte te hebben aan een ondernemersplatform en een inventarisatie van vrouwelijke ondernemers op Zuid, steun van de (deel)gemeente met betrekking tot kinderopvang, inhuur van tijdelijke krachten en meer informatie over de mogelijkheden met betrekking tot ondernemen. Wat dit laatste betreft, is hiervoor op Zuid al een partij aanwezig: het Ondernemershuis Zuid, een loket waar ondernemers (man of vrouw, startend of gevestigd) terecht kunnen met al hun vragen. Van belang is dat de deelgemeente faciliteert, het emancipatieproces van de vrouwelijke ondernemer steunt, maar tegelijkertijd het evenwicht in de ondersteuning naar ondernemers, zowel man of vrouw, in balans houdt.