FNV

AFMP/FNV: Duizenden banen bij Defensie op de tocht

07-10-2010

Woerden, 7 oktober 2010. Er zullen de komende jaren duizenden banen (meer dan 4000) verdwijnen bij Defensie als gevolg van het regeerakkoord tussen CDA en VVD. Dat is de conclusie van Wim van den Burg, voorzitter van de grootste militaire vakbond AFMP/FNV.

Defensie moet de komende jaren 625 miljoen bezuinigen en dat is volgens Van den Burg alleen te realiseren als diep wordt gesneden in niet alleen in de ondersteunende diensten, maar ook in de operationele capaciteit van de krijgsmacht. Als gevolg hiervan zal de inzetbaarheid van de Nederlandse krijgsmacht volgens hem dan ook sterk afnemen.

De militair-operationele consequenties van de in het regeerakkoord genoemde bezuinigingen laten zich vertalen in de opheffing van een licht infanteriebataljon bij de landmacht, een halvering van de Patriot-raketverdedigingscapaciteit, een halvering van het aantal patrouilleschepen bij de marine en het verlagen van het aantal jachtvliegtuigen bij de luchtmacht. Het laatste betekent de sluiting van nog een vliegbasis na de eerdere sluiting van vliegbasis Twente.

De gevolgen van deze ingrepen voor de krijgsmacht zijn dat de mogelijkheden om deel te nemen aan stabilisatie- en interventieoperaties sterk zullen afnemen en het escalatievermogen en de zelfbeschermingmogelijkheden van de krijgsmacht ernstig worden aangetast.

Echter, volgens Van den Burg blijven de gevolgen niet beperkt tot de krijgsmacht alleen. Het verlies van banen heeft sociaal-maatschappelijke consequenties in kwetsbare regio's als Noordoost Nederland (Leeuwarden), de kop van Noord-Holland (o.a. Den Helder) en Noord Limburg. Daarnaast zijn er consequenties voor de Nederlandse veiligheid. Zo betekent de halvering van de raketverdedigingscapaciteit dat de bescherming van bevolkingscentra tegen de groeiende dreiging van tactische ballistische raketten niet kan worden gewaarborgd. De verlaging van het aantal mijnenbestrijdingsvaartuigen vermindert de mogelijkheden om de Noordzee en de toegang tot de Nederlandse havens mijnenvrij te houden wat zeer nadelige gevolgen kan hebben voor de Nederlandse economie.

Volgens de voorzitter van de AFMP/FNV heeft het verdwijnen van duizenden banen bij Defensie ook gevolgen voor de bestuurlijke afspraken over de gegarandeerde beschikbaarheid van militair personeel en militaire middelen die dienen ter ondersteuning van de civiele autoriteiten in Nederland. Dit kan betekenen dat bij calamiteiten de veiligheid van de Nederlandse bevolking in het geding kan komen.

In het regeerakkoord van CDA en VVD is opgenomen dat wordt gekozen voor een veelzijdig inzetbare krijgsmacht met het daarbij behorende ambitieniveau zoals uitgewerkt in het eindrapport verkenningen. Daarnaast moet de krijgsmacht een volwaardige partner zijn in de versterking van de interne veiligheid, op het gebied van de strijd tegen drugs, terrorisme, illegale immigratie en piraterij. Volgens AFMP/FNV voorzitter, Wim van den Burg is dat met de aangekondigde bezuiniging van 625 miljoen ondenkbaar en hij noemt dit dus dan ook luchtfietserij van de eerste orde. 'Als het kabinet het ambitieniveau op peil wil houden, dan moet er niet 625 miljoen af maar bij', aldus Van den Burg.