Artsen zonder Grenzen

Psychosociale hulp Kasjmir weer op gang

07-10-2010

Een aantal van de activiteiten van Artsen zonder Grenzen in Kasjmir, India, is weer hervat. De psychosociale hulp lag sinds 12 september stil, door 24-uurs uitgaansverboden en toenemend geweld.

Ziekenhuizen

Ondanks dat de gespannen situatie nog niet voorbij is, bezoeken counselors van Artsen zonder Grenzen weer patiënten in de ziekenhuizen van de regionale hoofdstad Srinagar. Ze bieden ter plekke psychologische hulp aan slachtoffers van geweld en hun families. Met deze nieuwe `psychosociale eerste hulp' heeft Artsen zonder Grenzen, in samenwerking met de staf van het ziekenhuis, sinds begin dit jaar meer dan 1.000 patiënten kunnen behandelen. Ons team heeft in de afgelopen week, toen de activiteiten weer konden starten, 50 patiënten gecounseld. De meesten van hen waren getraumatiseerd door direct geweld, vooral schotwonden.

Geweld

`We hebben te maken met een bevolking die al erg getraumatiseerd is geraakt door twintig jaar van geweld', zegt Maria Veraart van Wezel, psychosociaal hulpverlener van Artsen zonder Grenzen in Kasjmir. `We zijn erg bezorgd dat het recente geweld de behoefte aan psychosociale hulp alleen maar zal doen toenemen in de Kasjmir Vallei.'

Uitgaansverboden

Artsen zonder Grenzen biedt al sinds 2001 een uitgebreid pakket aan psychosociale en basisgezondheidszorg in Kasjmir. De gespannen situatie maakt het nu lastig om mensen te bereiken die door de uitgaansverboden of angst voor geweld hun huis niet uit durven.

Soapserie

`Door deze omstandigheden zijn we gedwongen om onze patiënten op nieuwe manieren te bereiken', zegt Sasha Matthews, projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Srinagar. `We hebben een telefonische hulpdienst opgezet, zodat we de behandeling van onze cliënten die hun huis niet uit kunnen toch kunnen laten doorlopen. Geïnspireerd door het succes van onze al lang lopende radioshow over psychische gezondheid Alaw Baya Alaw, werken we nu aan een TV-soapserie als voorlichting aan de Kasjmiri's.

Meer weten over onze projecten in India en Kasjmir