Gemeente Borsele

GGD Zeeland doet onderzoek naar gezondheid van ouderen

De GGD Zeeland start in de tweede week van oktober met een grootschalig onderzoek onder 65-plussers in alle Zeeuwse gemeenten. Bij een steekproef van ruim 9.000 Zeeuwse ouderen valt in die week een uitgebreide vragenlijst in de bus: de Ouderenmonitor Zeeland 2010.

Doel van het onderzoek is om een goed beeld te krijgen van de gezondheid en het welzijn van de oudere bevolking. Naast vragen over de lichamelijke en geestelijke gezondheid komen ook vragen over leefstijl, sociale contacten, veiligheid en gebruik van en behoefte aan zorg- en welzijnsvoorzieningen aan bod. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van alle dertien Zeeuwse gemeenten. Zij gebruiken de resultaten van het onderzoek om hun beleid, diensten en activiteiten beter te kunnen afstemmen op de wensen en behoeften van de Zeeuwse ouderen.

De ouderen zijn willekeurig gekozen met behulp van een steekproef uit de gemeentelijke basisadministratie. De GGD hoopt dat zoveel mogelijk mensen de vragenlijst zullen invullen, want hoe hoger de respons, hoe betrouwbaarder de resultaten. Met de resultaten kunnen de gemeenten hun lokaal gezondheidsbeleid beter onderbouwen. In dit beleid leggen gemeenten vast hoe ze mensen kunnen helpen bij het behouden of verbeteren van hun gezondheid. Ook zijn de resultaten van belang voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Gemeenten moeten ervoor zorgen dat iedere burger volwaardig kan deelnemen aan de maatschappij. Daarom hebben zij inzicht nodig in de wensen en behoeften van mensen op het gebied van ondersteuning en voorzieningen.

De uitkomsten van het onderzoek worden medio 2011 gepubliceerd, onder andere op de website van de GGD Zeeland www.ggdzeeland.nl. Hierop zijn ook resultaten te vinden van eerdere gezondheidsonderzoeken van de GGD Zeeland.