Boek Een eeuw octrooien in Nederland vandaag gepresenteerd

07/10/2010 16:30

Agentschap NL

Karin Bloemen zong speciaal gecomponeerd octrooilied

De Rijksoctrooiwet bestaat 100 jaar. Deze eeuw is samengevat in het boek Een eeuw octrooien in Nederland. Dit boek is vandaag gepresenteerd in de Openbare Bibliotheek in Den Haag. Cabaretière, zangeres en actrice Karin Bloemen luisterde deze, door NL Octrooicentrum, georganiseerde, bijeenkomst op met een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd 'octrooilied'.

In het boek Een eeuw octrooien in Nederland geven verschillende auteurs hun visie op het verleden, het heden en de toekomst van de Rijksoctrooiwet. Het schetst de geschiedenis en de toekomst van het octrooisysteem. De rijkdom van intellectueel eigendom wordt weergegeven en het boek laat zien hoe een wet uit 1910 nog steeds van grote waarde is in de 21e eeuw.

Octrooiwet

Het afschaffen van de Octrooiwet in 1869 leidde in Nederland tot een periode van namaak van buitenlandse uitvindingen. De Nederlandse handelsgeest bezorgde Nederland het imago van vrijbuiter. Onder internationale druk belooft Nederland in 1893, tijdens een congres in Madrid, een voorstel voor een nieuwe octrooiwet naar de Tweede Kamer te sturen. Pas na 17 jaar en vele discussies later werd de Rijksoctrooiwet in 1910 aangenomen.

100 jaar Rijksoctrooiwet

2010 stond en staat in het teken van het 100-jarig jubileum van deze wet. TNT Post gaf tien octrooizegels uit met bijbehorend prestigeboekje uit, de open dag bij NL Octrooicentrum stond in het teken van dit jubileum en de Patent Parade (www.patentparade.nl) trekt op dit moment door het land. De uitgave van het jubileumboek is de volgende stap om de honderdste verjaardag van de Rijksoctrooiwet te vieren.

NL Octrooicentrum

NL Octrooicentrum is onderdeel van Agentschap NL. NL Octrooicentrum is de octrooiverlener van Nederland, geeft voorlichting over het octrooisysteem en behartigt de belangen van Nederland in Europese en mondiale organisaties.

Totstandkoming jubileumboek

Diverse professionals uit de gehele Nederlandse octrooiwereld hebben belangeloos een bijdrage geleverd aan dit jubileumboek. Het boek is mede tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van de Vereniging voor Intellectuele Eigendom (VIE). Het jubileumboek verschijnt in een beperkte oplage en is niet te koop in de boekhandels.





http://www.agentschapnl.nl/octrooicentrum