Gemeente Maasgouw


Maasgouw voorgedragen voor landelijke natuurprijs biodiversiteit

Bever

De gemeente Maasgouw levert in Limburg aantoonbaar de beste prestaties voor het behoud en verdere ontwikkeling van de afwisseling en de biodiversiteit in het landschap.

Dat staat in de nominatie van de gemeente Maasgouw door de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) in Limburg voor de wedstrijd "Het landschap ben je zelf" georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland. IKL draagt Maasgouw met name voor vanwege de aanpak van de Beegderheide, de bevers en de reeks herstelactiviteiten in het cultuurlandschap. Volgens IKL begrijpt Maasgouw als geen andere gemeente in Limburg, dat het niet aflatend investeren in landschap en biodiversiteit lonend is.

De gemeente Maasgouw heeft, met hulp van vrijwilligers, in de afgelopen vijftien jaar inderdaad veel gedaan om de natuur in de Beegderheide te verbeteren. De heide, vennen en de natuurlijke bossen voeren wel bij deze aanpak. Dat heeft ook zijn weerslag op hele karakteristieke planten en dieren. Zo is de nachtzwaluw terug van weggeweest en is er een toename van planten als de klokjesgentiaan en Moeraswolfsklauw.

Naast de toegenomen biodiversiteit op de Beegderheide, wordt in de voordracht ook melding gemaakt van de warme ontvangst van de bever en de aanleg van de bevertunnel.

Verder prijst het IKL dat gemeente Maasgouw het betrekken van bewoners bij natuur en landschap hoog in het vaandel heeft staan. Hiervoor wordt ook jaarlijks geld gereserveerd. Deze investeringen zijn onder meer gericht op de aanleg, het herstel en onderhoud van de houtsingels, heggen, hoogstamboomgaarden, bosjes en erfbeplantingen. Van dit landschapsonderhoud profiteren allerlei dieren zoals vleermuizen, steenuilen, zangvogels, insecten en reptielen.

Met deze prijsvraag wil de organisatie aandacht vestigen op het belang en de betekenis van de biodiversiteit bij overheden en burgers. Op 21 oktober wordt in Driebergen bekend gemaakt welke gemeente in Nederland deze prijs wint. Verleden jaar won Margraten de hoofdprijs Het Landschap ben je zelf.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00