Gemeente Enkhuizen

Nieuwe straatnaamcommissie genstalleerd

Straatnaamcommissie



Wie verzint nu eigenlijk de namen van nieuwe straten? Dat verschilt per gemeente. In het recente verleden was de gemeenteraad bevoegd de straatnamen te bedenken. Met de komst van het dualisme (andere verdeling van taken en bevoegdheden tussen burgemeester, wethouders en raadsleden) in 2002 verschoof de taak naar het college. Het huidige college vindt dat deze taak eigenlijk bij de burger hoort te liggen. Om deze reden is de gisteren genstalleerde straatnamencommissie in het leven geroepen. Wethouder Hendrik Boland: Ik proef veel ambitie bij deze enthousiaste club, dat is mooi want een commissie geeft niet alleen gevraagd maar ook ongevraagd advies, dat houdt ons scherp.

Taken commissie

De straatnaamcommissie geeft het college gevraagd en ongevraagd advies over onder andere nieuwe straatnamen. Maar ook namen aan wijken en buurten, evenals namen aan de openbare ruimte en zonodig bouwwerken behoren tot de taak. De commissie kan haar expertise als eerste testen op het laatste plan in de Kadijken.

De vijf commissieleden zijn:

Dhr. R.K.A. Boon was lang directeur van de Bogra en is momenteel kunsthandelaar. Boon: Mensen die hun sporen in onze stad hebben nagelaten verdienen een eerbetoon in de vorm van een straatnaam en daar wil ik graag een steentje aan bijdragen. Specialisatie: Kunst & cultuur.

Mevr. M. Rehms heeft 16 jaar bij Syngenta gewerkt als analiste en is nu werkzaam voor Milieu Educatief Centrum de Witte schuur. Ik ben vooral nieuwsgierig naar het proces als meerdere mensen met verschillende specialisaties samen tot n mening moeten komen. Specialisatie: Natuur & milieu.

Dr. de Jong is al ruim dertig jaar docent geschiedenis aan de RSG Enkhuizen, daarnaast heeft hij een bestuursfunctie bij Oud Enkhuizen. Specialisatie: Historie

Mevr. C. Moonen heeft in haar werkzame leven lang voor Royal Sluis in de bloemzaadveredeling gewerkt en is momenteel stadgids voor de vereniging Oud Enkhuizen. Specialisatie: Stedenbouw & architectuur

Dhr. T. Hinke is jarenlang eigenaar van de gelijknamige juwelierszaak in de Westerstraat geweest en is tegenwoordig aan het rentenieren. Het lijkt mij een leuk onderwerp ,waarover ik graag wil meepraten, zo hoop ik mijn steentje bij te dragen aan punten die ik belangrijk vind. Specialisatie: Generalist met brede interesse en maatschappelijke betrokkenheid

Op tourbeurt worden de overige personen opgeroepen indien een vast commissielid verhinderd is: dhr. A. J. J. Nieuwenhuis, dhr. J. de Graaf; mevr. I. Lub-Jaring en dhr. J.I. Mosselman. Ambtelijk secretaris van de commissie is mevrouw M.M. Appelman.