Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

centrum rekenen af met winkeldieven

Ambulante handel

Winkeliers in Ede centrum rekenen af met winkeldieven

De winkeliers in Ede gaan afrekenen met winkeldieven. Iedere winkeldief die wordt aangehouden krijgt (naast de strafrechtelijke boete) een eis tot schadevergoeding voor de tijd die de winkelier aan de aanhouding en afhandeling moet besteden. Deze `boete' bedraagt EUR 151,-. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) helpt winkeliers met het verhalen van de schade. Daarvoor is de HBD-regeling `Afrekenen met winkeldieven' in het leven geroepen. Ede centrum is het eerste pilotgebied dat gebruik maakt van de regeling. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Gelderland-Midden. Burgemeester C. van der Knaap gaf vandaag het startsein voor de pilot door symbolisch een boete van EUR 151,- te overhandigen aan een winkeldief. Bij gebleken succes gaat het HBD deze faciliteit landelijk uitrollen.

Winkeldiefstal kost ondernemers veel geld. In 2009 bedroeg de directe schade als gevolg van winkeldiefstal EUR 325 miljoen. Een stijging van 5% ten opzichte van 2008. Dit zijn niet de enige kosten. De aanhouding van de dief en het doen van aangifte kost de winkelier tijd en dus geld. Deze schade kunnen winkeliers nu verhalen op de winkeldief. Het HBD helpt winkeliers bij het innen van de vastgestelde schadevergoeding van EUR 151,- (de ondernemer ontvangt EUR 126,- na aftrek van EUR 25,- administratiekosten). Dit gebeurt op verzoek van het ministerie van Justitie. De eerste pilot `Afrekenen met winkeldieven' startte vandaag in Ede centrum. Daarna volgen meerdere pilots in Gelderland in nauwe samenwerking met Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Gelderland-Midden. Bij succesvolle resultaten komt de regeling landelijk beschikbaar.

Preventieve werking
Het doel van `Afrekenen met winkeldieven' is het aantal winkeldiefstallen te verminderen, ondernemers schadeloos te stellen en de aangiftebereidheid te vergroten. Uit ervaringen met vergelijkbare systemen is gebleken dat het aantal winkeldiefstallen bij aangesloten winkels met gemiddeld dertig tot veertig procent is gedaald. "Door in de winkel duidelijk te communiceren dat altijd aangifte wordt gedaan van winkeldiefstal én EUR 151,- in rekening wordt gebracht voor oponthoud en overlast, kun je al veel bereiken. Het schrikt potentiële winkeldieven af en zeker zo belangrijk ondernemers en hun medewerkers voelen zich gesterkt", aldus Hendrik-Jan Kaptein, beleidsadviseur bestrijding winkelcriminaliteit van het HBD.

Aangifteloket
De winkeliers in Ede krijgen ook ondersteuning bij het doen van de aangifte tegen onbekende daders, dus als inbraak, diefstal of vernieling pas achteraf wordt geconstateerd. Met medewerking van het ROC A12 wordt hiervoor een speciaal loket opgezet. Via een website kunnen ondernemers deze delicten eenvoudig melden. Studenten Veiligheidskunde van het ROC A12 vertalen deze meldingen vervolgens naar internetaangiften. Door de administratieve rompslomp te verminderen, hopen gemeente, politie en het HBD de aangiftebereidheid te vergroten.