Gemeente 's-Hertogenbosch

07-10-2010
Vervanging spoorbrug Dieze

De colleges van de provincie Noord-Brabant en de gemeente 's-Hertogenbosch zijn bereid elk EUR 6,15 miljoen bij te dragen aan de vervanging van de spoorbrug over de Dieze. Voorstellen daartoe worden voorgelegd aan respectievelijk Provinciale Staten en de gemeenteraad. Voor de vervanging van de spoorbrug is in totaal een bedrag van circa EUR 25 miljoen nodig. Over de aanvullende financiering wordt constructief overleg gevoerd met het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Prorail. De laatste stap is het bereiken van een definitieve overeenstemming tussen de vier partijen.

De komende jaren vindt een aantal grote ingrepen plaats aan het spoorwegennet in 's-Hertogenbosch. De capaciteit van de routes door de stad zijn onvoldoende om de toename van het treinverkeer te verwerken. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft daartoe een ontwerp-tracébesluit (OTB) op laten stellen om de spoorcapaciteit uit te kunnen breiden.

Voordelen
In dit OTB is de vervanging van de bestaande spoorbrug niet voorzien. Vervanging van de bestaande stalen spoorbrug over de Dieze door een betonnen brug heeft echter grote voordelen. Zo zal de geluidsoverlast verder afnemen. Daarnaast wordt de sociale veiligheid én stedenbouwkundige inpassing in dit gebied sterk verbeterd. Het stadsdeel West wordt door de nieuwe inpassing bij de Veemarktweg beter verbonden met de binnenstad.

Het is de bedoeling om de brug tegelijkertijd te vervangen met de aanleg van de nieuwe bruggen voor het treinverkeer richting Nijmegen. Plannen hiervoor worden uitgewerkt in overleg met Prorail.