Erasmus Universiteit Rotterdam

Jonge illegalen in Nederland hebben uitzichtloos leven

Weinig kansen voor minderjarige vreemdelingen om toekomst op te bouwen

Minderjarige vreemdelingen die illegaal in Nederland verblijven hebben een slecht toekomstperspectief. Hoewel de meeste jongeren er naar streven om hier een rechtmatige verblijfstatus te krijgen, krijgen ze hier in hun jeugdjaren weinig kansen voor. Dit concluderen Richard Staring en José Aarts, criminologen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, uit het onderzoek `Jong en illegaal in Nederland' dat zij hebben uitgevoerd in opdracht van Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) zijn naar Nederland gekomen door oorlog of politieke / economische instabiliteit in het land van herkomst, of vanwege overlijden van ouders of geweld binnen de familie. Slechts een enkeling heeft in Nederland familie of andere contacten, de meesten komen via mensensmokkelaars en worden hier bijna letterlijk gedumpt. Tot hun achttiende hebben zij recht op opvang, maar met het meerderjarig worden hebben zij nauwelijks of geen toegang tot arbeid, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg. Ze lopen het risico slachtoffer te worden van uitbuiting en hebben een slecht toekomstperspectief. Onderdak, inkomen en structuur vallen weg en de afgewezen asielzoeker dient Nederland zelfstandig te verlaten.

Staring en Aarts interviewden 118 illegaal in Nederland verblijvende jongeren van 16 tot 25 jaar. Zij kwamen erachter dat de meesten `leefgeld' krijgen van particuliere hulporganisaties en dat slechts een derde hun geld verdient in het zwarte circuit (bouw of horeca). Ook hebben zij weinig tot geen toegang tot scholing en gezondheidszorg. Wonen doen zij of op straat of in een goedkope of gratis woning. Staring: "Er is hierdoor een grote kans op machtsmisbruik en uitbuiting, soms verwacht een huiseigenaar arbeid of seksuele diensten in ruil."

Ondanks dit onzekere en onregelmatige bestaan komt criminaliteit in deze groep weinig voor. De jongeren willen uit handen van de politie blijven om de mogelijkheden voor een toekomstig rechtmatig verblijf in Nederland open te houden en hopen op een verblijfstatus. Zij voelen zich na een jarenlang verblijf thuis in Nederland en willen een toekomst voor zichzelf opbouwen. De onderzoekers zien de toekomst voor deze jongeren somber in: "Ze hebben echter nauwelijks perspectief en leven een uitzichtloos bestaan: hun situatie is ronduit slecht te noemen", aldus Staring en Aarts.

Het rapport "Jong en illegaal in Nederland. Een beschrijvende studie naar de komst en het verblijf van onrechtmatig verblijvende (voormalige) alleenstaande minderjarige vreemdelingen en hun visie op de toekomst." is uitgegeven door Boom Juridische Uitgevers, 2010. ISBN 978-90-8974-367-1

Noot voor redacties:

Noot voor de redactie,