Trouwe viervoeters krijgen ereplek op 'Dog Lane of Fame'

07/10/2010 17:21

KNGF Geleidehonden

Door het plaatsen van een blijvende herinneringsteen voor haar eigen hond Bella opende SBS6-presentatrice Maureen du Toit vandaag de 'Dog Lane of Fame': een speciaal tegelpad waar mensen hun hond door middel van een eretegel kunnen laten vereeuwigen. Met de aankoop van een eigen naamsteen eren de hondenbezitters niet alleen hun eigen trouwe viervoeter, maar steunen zij tevens het fokken en opleiden van nieuwe blindengeleidehonden waarmee blinden en zeer slechtzienden in Nederland zelfstandig op pad kunnen. Het bijzondere tegelpad werd door Ondernemersvereniging Bestratingbedrijven Nederland (OBN) gerealiseerd bij de entree van KNGF Geleidehonden ter ere van het 75-jarig bestaan van de geleidehondenschool.

Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden: "Een hond verovert in no-time een eigen plek in huis. Zo'n trouwe metgezel wordt over het algemeen echt gezien als een eigen gezinslid en onmisbare vriend. We zien het bij onze geleidehondbezitters en bij onze puppypleeggezinnen, maar het geldt denk ik voor alle hondenbezitters in Nederland. De Dog Lane of Fame biedt mensen een kans om de hond die vaak zoveel voor hen betekent, blijvend te eren. Waar kan dat nu beter dan op een bijzondere hondenplek zoals onze organisatie, waar mens en hond al 75 jaar centraal staan?"

Jolanda van Wijk-Knuman is een van de mensen die een eretegel heeft besteld. Zij heeft de naam van haar eerste blindengeleidehond laten vereeuwigen. 'Orvid je gaf me lef om te leven' luidt de opdruk. "Ik was vroeger met mijn taststok altijd wel mobiel, maar ik vertrouwde mezelf eigenlijk niet." vertelt Jolanda. "Bang om een stoepje of ander obstakel te missen. Orvid, een kruising labrador/golden retriever, gaf mij het gevoel van zekerheid en zelfstandigheid. Er was een klik tussen onze karakters, hij gaf mij precies het zetje wat ik nodig had en opende de wereld voor mij. Door hem werd ik mobieler en kreeg ik het lef om meer te ontdekken. Ik zal hem nooit vergeten. Hij is zo'n tegel meer dan waard."

De Dog Lane of Fame is door KNGF Geleidehonden in samenwerking met de Ondernemersvereniging Bestratingbedrijven Nederland (OBN) gerealiseerd. De heer Gerrit Visscher, voorzitter van de OBN: "Het hebben van een hond heeft een bijzondere impact op iemands leven. De onvoorwaardelijke liefde, de kameraadschap is uniek. De blindengeleidehond is een ultiem voorbeeld hiervan. Daar dragen wij vanuit de bestratingbranche letterlijk en figuurlijk graag een steentje aan bij."

Aanmelden kan nog

Mag de naam van uw hond niet ontbreken in de Dog Lane of Fame? Het tegelpad biedt nog ruimte voor aanvulling: hondenbazen hebben tot 1 februari 2011 de mogelijkheid om voor 250,- euro een tegel met persoonlijke tekst voor hun eigen hond te laten maken. Het bestaan van de hond is daarmee blijvend vastgelegd en geëerd. De opbrengsten komen ten goede aan de opleiding van blindengeleidehonden. Uiteraard hoeft een hond niet overleden te zijn om een plek op de Dog Lane of Fame te krijgen. U kunt zich aanmelden via www.geleidehond.nl/doglaneoffame, waar ook de regels voor deelname staan vermeld.

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden)

KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond ten behoeve van blinden en zeer slechtzienden. Een geleidehond begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt daarbij obstakels en/of situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Daarnaast zoekt de hond op commando bepaalde zaken op, zoals een trap, deur, brievenbus of lege plaats in het openbaar vervoer. Dankzij een geleidehond kunnen visueel gehandicapten zelfstandig aan het meest drukke verkeer deelnemen zonder van familie of anderen afhankelijk te zijn. De onafhankelijkheid, bewegingsvrijheid en kameraadschap die de geleidehond zijn visueel gehandicapte baas of bazin (terug)geeft is uniek en onvervangbaar. KNGF Geleidehonden leidt per jaar zo'n 90 honden op, maar is voornemens dit aantal, gezien de toenemende vraag, te verhogen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.geleidehond.nl/doglaneoffame