Nog geen akkoord Abvakabo FNV en TNT

07/10/2010 17:21

ABVAKABO FNV

Abvakabo FNV en de andere vakbonden hebben donderdag 7 oktober opnieuw gesproken met TNT over het dreigende massaontslag bij het postbedrijf. De bonden eisen dat TNT alles in het werk stelt om het aantal gedwongen ontslagen fors te verminderen. Het gesprek van vandaag is teleurstellend verlopen en hoewel donderdag 14 oktober een gesprek volgt, ziet Abvakabo FNV-bestuurder Peter Wiechmann het somber in.

Wiechmann: "Er voltrekt zich een enorm sociaal drama dat zijn weerga niet kent bij TNT. Hoewel het bedrijf zegt te willen meewerken aan het verminderen van het aantal ontslagen, zijn de toezeggingen uiterst summier, terwijl wij een aantal harde eisen op tafel hebben gelegd. In het gesprek volgende week moet TNT echt forse stappen in onze richting zetten, want anders gaan we met leden over acties praten."

TNT schat dat ongeveer 4500 mensen gedwongen ontslag krijgen. Abvakabo FNV denkt dat TNT dit aantal lager inschat dan de werkelijkheid zal laten zien; het verschil kan oplopen tot wel enkele duizenden mensen. De bond erkent dat reorganiseren als gevolg van een daling van de postvolumes en de toegenomen concurrentie niet kan zonder gedwongen ontslagen. Maar het massaontslag dat nu dreigt bij TNT is onbespreekbaar voor de bonden. Wiechmann: "We eisen daarom onder meer dat de geplande reorganisaties langzamer verlopen, dat werkzaamheden binnen het bedrijf niet langer worden uitbesteed aan externe partijen en dat de vacatureruimte binnen het bedrijf maximaal wordt benut voor de mensen die nu overcompleet zijn verklaard. Op die manier moet het mogelijk zijn om gedwongen ontslag voor heel veel mensen te voorkomen."

Over Abvakabo FNV

Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector met meer dan 350.000 leden. De bond zet zich in voor de belangen van werknemers in diverse beroepsgroepen in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom. Abvakabo FNV ondersteunt haar leden bij conflict en carrière in elke fase van hun loopbaan.