D66

donderdag 7 oktober 2010

Gerbrandy tegen verlenen vergunningen diepzeeboringen zonder aansprakelijkheid

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen die oproept tot betere veiligheidsmaatregelen voor diepzeeboringen. Gerbrandy is tegen het verlenen van nieuwe vergunningen voor diepzeeboringen zolang de aansprakelijkheid niet goed geregeld is.

Gerbrandy: "Ik ben geschrokken dat de aansprakelijkheid ook in onze Europese wateren niet goed georganiseerd is. Als we de aansprakelijkheid goed regelen, is dat een stok achter de deur voor oliebedrijven om zelf de juiste maatregelen te nemen om de risico's van diepzeeboringen te verkleinen."

regelgeving

Aanleiding van de resolutie is de olieramp in de golf van Mexico. Gerbrandy is verheugd dat Europa de gelegenheid heeft aangegrepen om de eigen regelgeving tegen het licht te houden. Wel betreurt hij het dat de resolutie niets zegt over het stoppen van het uitgeven van nieuwe vergunningen voor diepzeeboringen.

veiligheidsmaatregelen

Voor alle exploitatie van aardolie in Europa geldt dat een zo hoog mogelijk niveau van voorzorg, milieubescherming en veiligheid het uitgangspunt moet zijn. "We moeten werken aan het verscherpen van internationale veiligheidsmaatregelen en controlevoorschriften. De omstandigheden in de golf van Mexico zijn niet te vergelijken zijn met de onze, maar dit neemt niet weg dat we er voor moeten zorgen dat een dergelijke milieuramp niet in Europese wateren zal plaatsvinden."