Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Corporaties bieden meer leerling-bouwvakkers een kans De Limburgse woningcorporaties hebben zich gisteren in Roermond aangesloten bij het convenant Werken aan Vakmanschap op initiatief van de Provincie Limburg. Deze overeenkomst betekent dat meer leerling-bouwvakkers een kans krijgen op een leerwerkplek.

In mei werd het convenant al ondertekend door Provincie en de gemeenten Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen, Stein, Schinnen, Beek, Roermond, Weert, Venlo en Venray evenals door de regionale opleidingscentra (rocs), kenniscentrum Fundeon en koepelorganisatie Colo. Concreet betekent dit dat bij de uitgifte van opdrachten wordt bekeken in hoeverre het realistisch is om leerwerk- en stageplaatsen in te zetten. Indien dit het geval is, worden voorwaarden in het aanbestedingsbestek opgenomen.

Het convenant is opgesteld op initiatief van gedeputeerde Noël Lebens. Hij vreest op termijn een tekort aan vakmensen als niet meer leerlingbouwvakkers een kans krijgen praktijkervaring op te doen. De economische crisis heeft de bouw namelijk hard getroffen waardoor aannemers niet altijd meer genegen zijn leerlingen in dienst te nemen om vakken als metselen, timmeren of stratenmaken in de praktijk te leren.

Zodra de economie weer aantrekt zal een tekort aan vakmensen ontstaan, zegt Noël Lebens. Bovendien blijkt dat leerlingen, die veel praktijkervaring opdoen, een grotere kans hebben te slagen in hun vakopleiding.

Voor een korte impressie kunt u bijgaand filmpje bekijken waarbij enkele Limburgse leerling-bouwvakkers aan het woord komen:

Gedeputeerde Noël Lebens in de Oranjerie te Roermond licht het convenant Werken aan Vakmanschap toe aan de vertegenwoordigers van de Limburgse woningcorporaties.

7-10-2010 16:18