SGP


Stevig verhaal

Het is goed dat er bijna vier maanden na de verkiezingen eindelijk een akkoord is. Het geheel overziend kun je spreken van een stevig verhaal met goede ambities. Met name op het terrein dat de komende tijd veel aandacht vraagt, de financieel-economische problematiek, wil het kabinet terecht serieus werk maken van de sanering van de overheidsfinanciën.

Pluspunten zijn dat het kabinet de zondag niet nog verder uitholt, dat de onderwijsvrijheid intact blijft en dat er op het gebied van de veiligheid en het integratie- en immigratiebeleid stevige plannen liggen. Ook is het goed dat er warme woorden worden gewijd aan de positie van Israël.

Positief is dat er op medisch-ethisch gebied geen verslechteringen worden aangekondigd, iets wat met paars-plus zeker het geval zou zijn geweest. Dat neemt niet weg dat er op dit terrein helaas ook geen verbeteringen te noteren zijn.

Minpunten zijn dat gezinnen, met name de eenverdieners, in koopkracht achteruit gaan en dat er twijfels zijn over de hardheid van de maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Verder zal de SGP er alert op zijn dat de bezuinigingen in de zorg en de sociale zekerheid niet onevenredig terechtkomen bij kwetsbare groepen.

Als het er eenmaal is, zal de SGP óók dit kabinet op de concrete daden beoordelen - de voor de SGP kenmerkende onafhankelijke, constructief-kritische houding.