SGP


SGP wil volwaardige ziekenzorg op Walcheren

De SGP ijvert al jaren voor optimale zorg in heel Zeeland. De voor Zeeland specifieke eilandenstructuur rechtvaardigt volgens de SGP dat er alsnog goed gekeken wordt naar de mogelijkheden om een volwaardige IC te behouden voor Walcheren. Van der Staaij riep ook op om de financiering van de ambulancepost op Walcheren structureel te regelen, zoals eerder in een motie van zijn voorganger Van der Vlies was bepleit.

---

Spoeddebat Zeeuwse ziekenhuizen
Van der Staaij
6 oktober 2010

IC LEVEL I OF FACILITEIT
Voorzitter, voor de zoveelste keer komen wij als Kamer bij elkaar om over de ziekenhuissituatie in Noord- en Midden Zeeland te spreken. De afgelopen jaren zijn vanuit de Raad van Bestuur steeds mooie vergezichten getoond. Uitspraken van de Raad van Bestuur daaromtrent waren de aanleiding voor de motie Van der Vlies, waarin hij de minister opriep zich sterk te maken voor een klein volwaardig ziekenhuis, inclusief acute zorg. Wij waren dan ook onaangenaam verrast dat er nu niet meer wordt gesproken over een IC level I, maar over een IC faciliteit . Er was toch een IC level I toegezegd in de brief van de minister van 25 augustus 2009? Daarom de volgende vragen.

? Wat is er nu veranderd in de situatie dat de benodigde kwaliteit van een IC level I niet meer gegarandeerd kan worden? ? Waarom verschuilt de minister zich zo gemakkelijk achter het argument dat hij kwaliteitsoverwegingen laat prevaleren boven bereikbaarheids-overwegingen? Was dat dan in augustus 2009 niet bekend? Dat doet toch geen recht aan alle eerdere toezeggingen over een IC level I?
? Hoe komt het dat de inhoud van de communicatie vanuit de Raad van Bestuur steeds te wensen over laat?

De SGP-fractie vraagt de minister daarom met de Raad van Bestuur in gesprek te gaan en te bezien welke kwaliteitsmaatregelen genomen moeten worden om de IC level I alsnog te behouden voor Walcheren! Graag reactie.

AMBULANCEZORG
Voorzitter, wij maken ons ook zorgen over de totale bereikbaarheid van de acute zorg in het gebied Walcheren in relatie tot de 45-minuten norm. De minister geeft aan dat die geborgd is. Dat is wellicht zo op dit moment, maar is de structurele financiering daarvan ook geborgd? De Kamer heeft er bij motie Van der Vlies al eerder unaniem op aangedrongen om de financiering van de ambulancepost Oostkapelle (gemeente Veere) structureel te regelen . De minister wilde daarvoor eerst advies inwinnen bij het ROAS en het RIVM. Zijn deze adviezen al beschikbaar en zo ja, wat was de inhoud daarvan? Wanneer wordt uitvoering gegeven aan de uitvoering van motie?

SEH
Voorzitter, omdat er van alles verandert, vraagt mijn fractie zich intussen ook af hoe het zit met de SEH, waarover de minister in zijn brief van 5 oktober schrijft. Krijgen we straks ook een SEH-faciliteit op Walcheren in plaats van een SEH? En doet de minister dat dan ook af met de mededeling dat hij kiest voor kwaliteit in plaats van bereikbaarheid? Vandaar de vraag: Wat houdt de SEH nu precies in, in relatie tot de eisen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan Spoedeisende Hulpafdelingen stelt?