Belgische Federale Overheid



Belgen erg bezorgd over de verkeersveiligheid

Datum: 07 oktober 2010

Acht op de tien Belgische autobestuurders (83 %) zijn sterk bezorgd over verkeersongevallen als maatschappelijk probleem. Dat blijkt uit de resultaten van een peiling uitgevoerd door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Belgen zijn dus even bezorgd over verkeersveiligheid als over het milieu (ook 83 %), meer nog dan over criminaliteit (77 %) en werkloosheid (71 %).
Een meerderheid van de bestuurders is ook voorstander van strikte en frequente controles. Maar er zijn ook minpunten: zo schatten bestuurders de kans op politiecontroles nog altijd zeer klein in. Ze passen hun rijgedrag bijgevolg onvoldoende aan.

Evolutie van de attitudes

Het Observatorium voor de Verkeersveiligheid van het BIVV peilt sinds 2003 naar de mening van de Belgische bestuurders over een aantal grote verkeersveiligheidsthema's zoals rijden onder invloed van alcohol en drugs, te snel rijden en de gordeldracht. Dit onderzoek wordt elke drie jaar herhaald. Zo kan het Observatorium de evolutie van de attitudes ten aanzien van verkeersveiligheid in kaart brengen.

Hoe verkeersveilig gedragen we ons?

13 % van de respondenten zegt de laatste maand één of meerdere keren onder invloed van alcohol gereden te hebben. Volgens eigen zeggen draagt een ruime meerderheid (ongeveer 80 %) de gordel altijd voorin. Achteraan ligt het percentage een stuk lager (49 %) maar is er een lichte vooruitgang sinds 2006.

In 2009 werd wel een significante teruggang vastgesteld van het beveiligen van kinderen. Het percentage respondenten dat beweert altijd kinderen kleiner dan 1,35 m veilig te vervoeren daalde verontrustend met ongeveer 8 procentpunten van 89,7 % in 2006 tot nog slechts 81,5 % in 2009.

Meer handhaving

Een ruime meerderheid van de Belgische bestuurders vindt dat de regels voor rijden onder invloed van drugs (78 % akkoordantwoorden) en alcohol (67 %) strenger mogen zijn. De regels in verband met snelheid vinden de Belgen dan weer onduidelijk (31 %) en moeilijk te respecteren (33 %). Over het algemeen is de Belg voorstander van een strikte en frequente controle van de verkeersregels.

Steun voor beleid

Gevraagd naar de maatregelen die bestuurders persoonlijk een hulp vinden om veilig te rijden, zien de meesten baat in een veiliger weginfrastructuur en in meer politiecontroles. Ook de campagneboodschappen via de bewustmakingsactiviteiten helpen gemiddeld 60 % van de Belgische bestuurders volgens eigen zeggen om veiliger te rijden.

Pakkans en strafkans nog steeds te klein

Bijna één op de vier bestuurders zegt in het laatste jaar één of meerdere keren door de politie gecontroleerd te zijn. Bijna 12 % van de respondenten onderging één of meerdere ademalcoholtests. De doelstelling om jaarlijks één bestuurder op de drie (33 %) te controleren op rijden onder invloed van alcohol wordt dus nog lang niet gehaald.

Meer informatie over de 'Attitudemeting Verkeersveiligheid 2009' vindt u in de nieuwsbrief van het Observatorium voor de Verkeerveiligheid.

Raadpleeg de publicatie 'Attitudemeting Verkeersveiligheid 2009': evoluties sinds 2003 en 2006 op de website van het Observatorium voor de Verkeersveiligheid. (pdf, 87 p. - 968 kB)