GroenLinks

Steun voor fonds gerechtelijke dwalingen

De woensdag van moord vrijgesproken Ina Post wil een deel van haar schadevergoeding storten in een nog in het leven te roepen fonds, waaruit in de toekomst veroordeelden zouden moeten kunnen putten om hun onschuld te bewijzen. Tweede Kamerlid en justitiewoordvoerder Tofik Dibi vindt dat demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie) dit initiatief moet ondersteunen en stelt daarover vandaag schriftelijke vragen.

"In een democratische rechtstaat is niets erger dan een onterechte veroordeling. Niet alleen voor het slachtoffer zelf of dat de dader nog vrij rond blijft lopen. Ook heeft het een enorme impact op het publieke vertrouwen in de rechtstaat. In dat verband is het vreemd dat het Openbaar Ministerie weigert om excuses aan mevrouw Post aan te bieden", zegt Dibi.

GroenLinks wil dat de minister onderzoekt of de problemen waarvoor dit zogenoemde herzieningfonds oplossingen wil bieden niet ook aangepakt moeten worden via het bestaande stelsel van al dan niet gesubsidieerde rechtsbijstand.

Tot slot vindt GroenLinks dat de tot nu toe succesvol gebleken Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken, die is opgericht om gerechtelijke dwalingen te onderzoeken, behouden moet blijven. Dibi: "Deze commissie heeft immers spraakmakende gerechtelijke dwalingen aan de kaak gesteld, ondanks grote procedurele beperkingen".

Schriftelijke vragen van het Tofik Dibi aan de minister van Justitie over het voornemen van mevrouw Post tot oprichting van een herzieningfonds.

1. Kent u het bericht dat de gisteren vrijgesproken mevrouw Ina Post een gedeelte van haar schadevergoeding wil storten in een in het leven te roepen herzieningfonds?

2. Bent u bereid om dit lovenswaardige initiatief van harte moreel en financieel te ondersteunen? Zo nee, waarom niet?
3. Toont dit voorgestelde voorzieningfonds aan dat het bestaande stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand te kort schiet en zo ja op welke onderdelen en welke maatregelen neemt u zich voor om de oorzaken van de door mevrouw Post gevoelde noodzaak tot oprichting van een dergelijk herzieningfonds weg te nemen??
4. Bent u het met mij eens dat het beslist onwenselijk is dat particulier initiatief noodzakelijk blijkt te zijn om gerechtelijke dwalingen aan het licht te brengen en de gevolgen ervan te herstellen?

5. Hoe beziet u de rol van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken in dit soort spraakmakende zaken en de wenselijkheid om deze commissie in stand te laten naast de officiële herzieningsmogelijkheden bij de Hoge Raad der Nederlanden?
6. Hoe verhoudt zich de weigering van het Openbaar Ministerie om excuses aan te bieden aan mevrouw Post tot haar vrijspraak?