Ministerie van Defensie

Hoogleraar Inlichtingen & Veiligheid benoemd

7 oktober 2010, 17.21 uur

Prof. Dr. Bob de Graaff, specialist op het terrein van wetenschappelijk onderzoek betreffende inlichtingen en veiligheid, is benoemd tot hoogleraar op de Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW), onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA).

Het vakgebied `Inlichtingen en Nationale Veiligheid' richt zich op de studie van inlichtingen en de wijze waarop dit van invloed is op veiligheid. De resultaten hiervan zijn van belang bij de besluitvorming over militaire inzet tijdens conflicten en oorlog.

De NLDA biedt in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam vanaf dit academisch jaar een minor Inlichtingen en Veiligheid aan de studierichting Krijgswetenschappen. Met de instelling van deze leerstoel en de benoeming van de hoogleraar geeft de NLDA een impuls aan de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek op het gebied van inlichtingen en veiligheid.

Terrorisme

De Graaff was tot 2010 hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme en directeur van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme. Hij was de eerste hoogleraar op dit gebied in Nederland. Hij is momenteel ook verbonden aan de afdeling Geschiedenis van Internationale Betrekkingen van de Universiteit Utrecht.

Militaire wetenschap

De FMW verzorgt het wetenschappelijk onderwijs binnen Defensie. Hoogleraren, onderzoekers en docenten van de faculteit houden zich bezig met de theorie en de praktijk binnen de krijgsmacht en brengen die kennis over op toekomstige officieren. Daarnaast verricht de FMW onderzoek in dienst van Defensie.