Gemeente Delfzijl

Gemeente Delfzijl bezuinigt én schept ruimte voor investeringen

Voor de komende jaren moet ook de gemeente Delfzijl fors bezuinigen. Het gaat om een bezuiniging van 5,5 miljoen, die eind 2015 gerealiseerd moet zijn. Dit is een fors deel van de ongeveer 22 miljoen euro beïnvloedbare kosten die de gemeente kent. De totale begroting bedraagt circa 78 miljoen euro. Naast bezuinigen wil de gemeente extra middelen reserveren om ontwikkelingen in de toekomst mogelijk te maken. De bezuinigingen zullen duidelijk voelbaar zijn in de samenleving, maar ook in de gemeentelijke organisatie.

Bezuinigingen
Doordat de gemeente minder geld vanuit de rijksoverheid krijgt, zijn bezuinigingen noodzakelijk. Alle beleidsterreinen krijgen ermee te maken; het is niet mogelijk uitzonderingen te maken gezien de hoogte van het te bezuinigen bedrag. Dit gaat pijn doen op verschillende plekken. In de eerste plaats zal er behoorlijk gekort worden op de gemeentelijke organisatie. Dat gebeurt enerzijds door openstaande vacatures te schrappen, anderzijds door taken extern uit te besteden, zoals het huisvuilophalen en inning van gemeentelijke belastingen. Het college verwacht op termijn ook minder kosten door samenwerking met andere gemeenten.
Daarnaast stelt het college versobering voor van het openbaar groen en van onderhoud van sportvelden, en kortingen op maatschappelijk en sociaal-cultureel werk. Ook wordt er bezuinigd op huisvesting onderwijs en stads- en dorpsontwikkeling.

Investeringen
Naast bezuinigingen wil het college voor 2,2 miljoen euro extra inkomsten genereren om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. Er is geld nodig voor realisering van het Centrumplan en voor co-financiering van krimpgelden die de gemeente van het rijk ontvangt. Ook wil de gemeente wegen op een minimaal vereist onderhoudsniveau houden en fietspaden en bruggen onderhouden.

In de Raadsvergadering van 25 november beslist de Raad over de voorgestelde bezuinigingen.


* Bezuinigingen 2011-2015 op Programma niveau.pdf