Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

7 oktober 2010, 16.24 uur

Voor hun inzet tijdens de ISAF-missie in Afghanistan hebben vrijdag bijna 1800 militairen in Den Bosch de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen. Koningin Beatrix reikte de onderscheidingen uit aan een aantal van hen. 12 Militairen kregen uit haar handen het Draaginsigne Gewonden.

De gedecoreerden behoren tot de laatste lichting die tot 1 augustus deel uitmaakte van de Task Force Uruzgan, de Air Task Force en ondersteunende eenheden.

Afghanistan

Vice-admiraal Wim Nagtegaal tijdens zijn bezoek aan Kabul. Foto: ministerie van Defensie

Nagtegaal bezoekt troepen Vice-admiraal Wim Nagtegaal, Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, heeft de Nederlandse troepen in Kabul, Kandahar en Uruzgan bezocht. Hij liet zich vooral door de militairen zelf bijpraten over de stand van zaken. Er zijn op dit moment nog steeds ruim 1000 militairen actief in Afghanistan. Zowel op Kandahar Airfield als in Tarin Kowt werd gesproken over de redeployment, de terugverplaatsing naar Nederland. "Ik ben onder de indruk van de uitvoering van deze grote logistieke operatie en het verloopt voorspoedig", aldus de vice-admiraal. De Chinook-transporthelikopter. Foto: ministerie van Defensie

Laatste Chinookvlucht Afgelopen week vond de laatste Nederlandse Chinook-vlucht voor ISAF plaats. De Nederlandse transporthelikopters zijn sinds april 2005 actief in Afghanistan. In totaal zijn er tijdens ISAF ruim 3000 vlieguren gemaakt met Nederlandse Chinooks. Het `werkpaard' onder de helikopters vervoerde in Afghanistan zowel personeel als materieel en werd onder meer ingezet voor bevoorrading, medische evacuaties en speciale operaties. In de beginperiode werden 4 helikopters van dit type ingezet ter ondersteuning van Operation Enduring Freedom en vanaf mei 2007 3 in het kader van ISAF.

Camp Hadrian in Deh Rawod. Foto: ministerie van Defensie

Camp Hadrian overgedragen Camp Hadrian in Deh Rawod is afgelopen weekend officieel overgedragen aan het Amerikaans-Australische Combined Team Uruzgan. Nederlandse militairen namen het kamp in september 2006 in gebruik. Na Tarin Kowt is Deh Rawod het grootste bevolkingscentrum van Uruzgan, destijds reden om de basis daar te vestigen. In de opbouwfase bestond het kamp uit een aantal slaaptenten zonder airco en een gepantserde eetzaal. Op dit moment is de basis uitgerust met alle nodige voorzieningen.

Verkeersongeval Kandahar Vorige week is een auto van het Nederlandse Force Protection team op Kandahar Airfield tijdens het rijden gekanteld. Hierbij zijn 3 gewonden gevallen. Na een korte behandeling in het ziekenhuis op het vliegveld konden 2 van de militairen beveiligers weer aan het werk. De derde militair is inmiddels gerepatrieerd.

Inzet F-16 Een F-16 van de Air Task Force heeft vorige week wapens ingezet voor het vernietigen van een beschadigd voertuig van een ISAF-partner.

Raketaanvallen Op Kandahar Airfield werden afgelopen week 3 raketaanvallen gemeld. De commandant van het vliegveld heeft laten weten dat 2 van de 3 meldingen zeer waarschijnlijk vals zijn. Er was aan Nederlandse zijde geen sprake van personele of materiële schade.

Operaties in Nederland

De mijnenjager van de Koninklijke Marine, Hr. Ms. Middelburg. Foto: ministerie van Defensie

Explosieven op Noordzee Een mijnenjager van de Koninklijke Marine heeft vorige week 2 explosieven op de Noordzee tot ontploffing gebracht. Het ging om zware Britse vliegtuigbommen die waren aangetroffen nabij de Eurogeul voor de haven van Rotterdam. De bommen, met elk een explosieve lading van 500 pond, zijn onschadelijk gemaakt door de mijnenjager Hr. Ms. Middelburg.

EOD ruimt honderden antipersoneelsmijnen De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft in het Zeeuwse Cadzand 693 Duitse antipersoneelsmijnen uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. De explosieven werden gevonden tijdens een grootschalig onderzoek op een terrein waar een nieuw recreatiepark staat gepland. Bij het sorteren en inventariseren van de explosieven is besloten om de 140 mijnen die er het slechtst aan toe waren ter plekke te vernietigen. De overige landmijnen zijn overgebracht naar het strand bij Nieuwvliet-Bad waar ze later gecontroleerd tot ontploffing zijn gebracht.

Druk weekend voor reddingshelikopters Reddingshelikopters van Defensie zijn afgelopen weekend 4 keer ingezet voor medische evacuaties vanaf de Waddeneilanden en een schip op de Noordzee.