Radboud Universiteit Nijmegen


Max Planck begint 's werelds eerste onderzoekslijn Taal & Genetica

Datum bericht: 5 oktober 2010

Taal & Genetica is het thema van de nieuwe, vijfde onderzoekslijn van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen. Dit is de eerste onderzoeksafdeling ter wereld die zich volledig zal richten op het ontrafelen van de relatie tussen genen en taal. Dr. Simon E. Fisher, afkomstig van de Oxford University neemt de leiding over het onderzoek. Het Max Planck Instituut werkt nauw samen met onderzoekers van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour en het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Kinderen hebben een ongeëvenaard vermogen om hoogwaardige spraak en taal te verwerven. Ondanks de enorme complexiteit van dit proces, leren de meeste kinderen hun moedertaal vrijwel zonder enige inspanning. De meesten hebben ook geen expliciete instructie nodig voor het opbouwen van een veelzijdig taalrepertoire. De sleutel tot dit mysterie ligt waarschijnlijk in onze genen. Deze gedachte krijgt steeds meer bijval vanuit recente studies naar kinderen met aangeboren taalproblemen. De nieuwe afdeling Taal & Genetica van het Max Planck Instituut in Nijmegen zal dit onderzoeksveld uitbreiden en op een hoger plan tillen, gebruikmakend van de enorme vooruitgangen in moleculaire technologieën om te ontdekken hoe het menselijk genoom een `language-ready' brein helpt opbouwen.

Kloven overbruggen
'Wij proberen de DNA-variaties op te sporen die uiteindelijk verschillende aspecten van onze communicatieve vaardigheden beïnvloeden', vertelt Simon Fisher, directeur van de nieuwe afdeling Taal & Genetica. `Dat doen we niet alleen bij kinderen met taalgerelateerde stoornissen, maar bij de totale populatie - zelfs tot aan mensen met een uitzonderlijk taalvermogen. Wij proberen de kloven te overbruggen tussen genen, hersenen, spraak en taal door moleculaire onderzoeksresultaten samen te voegen met data van andere analyseniveaus, in het bijzonder celbiologie en neuro-imaging. Daarbij hopen we de evolutionaire geschiedenis en wereldwijde verscheidenheid te achterhalen van de belangrijkste genen. Dat kan een nieuw licht werpen op de oorsprong van taal.'

Uniek project
Fisher's multidisciplinaire onderzoek profiteert van de intensieve samenwerking met bestaande onderzoeksgroepen en toponderzoekers op het Max Planck Instituut. `Dit is een uniek project', constateert Fisher. `Het wordt de eerste onderzoeksafdeling ter wereld die zich geheel zal richten op het opsporen van functionele relaties tussen genen en taal.'

Voor zijn komst naar het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek was Simon Fisher `Royal Society Research Fellow' aan de Oxford University. Zijn onderzoek omvat studies naar de functies van FOXP2, het eerste gen dat betrokken lijkt te zijn bij taal en spraak en dat in 2001 is ontdekt door Fisher en zijn collega-onderzoekers. Fisher heeft meer dan 70 toonaangevende publicaties op zijn naam staan en zijn internationale onderscheidingen omvatten de Francis Crick Prize Lecture in 2008 en de Eric Kandel Young Neuroscientists Prize in 2009.