Ingezonden persbericht


persbericht

Amsterdam, 2 september 2010

Orkest uit project El Sistema voor eenmalig optreden in Nederland

Erasmusprijs 2010 toegekend aan grondlegger José Antonio Abreu

Op donderdag 7 oktober 2010 speelt het Teresa Carreño Youth Orchestra of Venezuela in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Dit orkest komt voort uit El Sistema, het revolutionaire educatieproject in Venezuela dat kinderen uit achterstandsbuurten de kans biedt om zich door middel van muziek verder te ontwikkelen. Meer dan een kwart miljoen kinderen krijgen zo muziekles op muziekscholen verspreid over heel Venezuela.

El Sistema is een uitvloeisel van het streven van oprichter en econoom José Antonio Abreu om kinderen uit de negatieve spiraal van armoede te halen. Sinds de start in 1975 is El Sistema uitgegroeid tot veel meer dan een educatieproject alleen. Het leidt niet alleen tot een betere sociale cohesie, maar ook tot grote muzikale prestaties. El Sistema inspireert landen over de hele wereld bij het verder ontwikkelen van muziekeducatie.

Het optreden in Het Concertgebouw maakt deel uit van de eerste Europese tournee van het Teresa Carreño Youth Orchestra. 180 Venezolaanse jongeren musiceren op zeer hoog niveau onder leiding van Christian Vàsquez, zelf een 'product' van El Sistema. Ook Gustavo Dudamel, de jonge dirigent die op dit moment wereldwijd furore maakt, heeft zijn wortels in El Sistema. Dudamel is verbonden aan het Simon Bolivàr Orchestra. Het Teresa Carreño Youth Orchestra is vernoemd naar de Venezolaanse pianiste/zangeres/componiste/dirigente María Teresa Carreño García de Sena, die op 2 januari 1890 haar debuut maakte in Het Concertgebouw.

Uitreiking Erasmusprijs 2010
De middag voorafgaand aan het concert ontvangt de oprichter van El Sistema, José Antonio Abreu, de Erasmusprijs 2010. Deze prijs, waar een geldbedrag van 150.000 euro aan verbonden is, zal worden uitgereikt door Prins Willem-Alexander, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum. De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk gebied. Dit jaar is het thema 'de toekomst van Europese klassieke muziek'.

Conferentie 'Music: teaching the teachers'
Op vrijdag 24 september organiseert Stichting Erasmusprijs in samenwerking met Het Concertgebouw een conferentie met als thema 'Music: teaching the teachers'. In het ochtendprogramma zal José Antonio Abreu zelf een key-note voordracht houden over het systeem van jeugdorkesten in Venezuela. Daarna komen muziekonderwijsprojecten in Europa aan de orde. In het middagprogramma spreken deelnemers in drie rondetafel groepen over methodiek in de lespraktijk; de relatie tussen school en muziekschool, en over muziekles als sociaal/cultuurbeleid. Dagvoorzitter is Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw.

Orkest naar Amsterdamse scholen
Op vrijdag 8 oktober, de dag na het concert, bezoeken leden uit het Teresa Carreño Youth Orchestra een aantal Amsterdamse scholen. Daar zullen zij miniconcerten geven en Nederlandse schoolkinderen laten kennismaken met hun manier van werken. Bij deze wederzijdse kennismaking staat de verbinding tussen de Venezolaanse en de Nederlandse cultuur via muziek centraal.

Documentaire El Sistema op tv
Op zondagmiddag 26 september wordt om 13.00 uur op Nederland 2 de documentaire El Sistema: Music to change life uitgezonden. In juni van dit jaar werd deze documentaire onderscheiden met een Edison voor de beste klassieke muziekdocumentaire op DVD. De documentaire wordt uitgezonden door de NTR (de fusie van NPS, Teleac en RVU).

Meer informatie over El Sistema en de orkesten is te bekijken/beluisteren via: Filmpje (3 minuten) Website El Sistema

concertprogramma 7 oktober 2010:
Teresa Carreño Youth Orchestra of Venezuela
Christian Vàsquez dirigent
Bernstein - Ouverture (uit 'Candide')
Chavez - Sinfonía India
Copland - El salón México
pauze
Tsjaikovski - Vijfde symfonie

op foto: Christian Vàsquez



Ingezonden persbericht