Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Leiden, 3 september 2010

Jaarcongres Vereniging voor Vrouw en Recht (VVR)

'Uitsluiten of beschermen?' - Rechtspositie deeltijd huishoudelijk/dienstverlenend personeel

Naar schatting 340.000 tot 1,2 miljoen mensen - voor zeker 95% bestaande uit vrouwen - verrichten huishoudelijke, dienstverlenende en verplegende arbeid in en om het huis voor particuliere werkgevers gedurende minder dan vier dagen per week. Zij hebben slechts marginale sociale bescherming, bijvoorbeeld bij ziekte, vakanties en ontslag. Is het anno 2010 nog gerechtvaardigd om hen van rechtsbescherming te uit te sluiten? Wat is de rechtvaardiging van de overheid om alfahulpen en pgb-zorgverleners, verpleegkundigen, die ook tot deze groep behoren, rechtsbescherming te onthouden? En welke rechtvaardiging is er voor het overige huishoudelijke personeel? Kunnen de argumenten hiervoor de objectieve rechtvaardigingstoets wel doorstaan? Of is sprake van verboden (in)direct onderscheid op grond van geslacht en arbeidsduur? Hoe kan de groep werknemers die genoemde arbeid verrichten - welke markt nog groeiende is - een betere rechtspositie verkrijgen?

Deze vragen staan centraal op het Jaarcongres 2010 dat de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann (VVR) organiseert. Aanleiding voor de keuze voor dit thema vormt het onderzoek van Eva Cremers en Leontine Bijleveld over de rechtspositie van deeltijd huishoudelijk personeel. Dit onderzoek heeft geresulteerd in een boek - dat binnenkort verschijnt - met de titel "Een baan als alle andere?! De rechtspositie van deeltijd huishoudelijk personeel".

Mr. Eva Cremers en drs. Leontine Bijleveld leiden het onderwerp in. Daarna zullen zij met Margriet Kraamwinkel (adviseur arbeidsvoorwaarden bij FNV Bondgenoten) en mr. Pieter Jan Biesheuvel (voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen) discussiëren over de noodzaak en mogelijkheden tot verbetering van de rechtspositie van deze groepen. Mr. Sarah van Walsum (UHD migratierecht aan de VU Amsterdam) treedt op als congresvoorzitter.

Na het congres is er een buffet voor hen die zich hiervoor hebben aangemeld.

Tijd: 7 oktober 2010, 16.00 - 18.00,
Plaats: 'De Kargadoor', Oudegracht 36, te Utrecht. Inlichtingen en aanmelding: zie www.vrouwenrecht.nl Voor leden zijn congres en buffet gratis.
Niet-leden betalen E30,- voor het congres en E 20,- voor het buffet. Studenten E 10,- voor het congres en E 10,- voor het buffet. Wie lid wordt met ingang van 2011, mag al gratis deelnemen. (NB: lidmaatschap VVR bedraagt voor studenten is E 25,-, voor niet-studenten E 100,-). Aanmelding is noodzakelijk: www.vrouwenrecht.nl.