Vrije Universiteit Amsterdam

Behouden vaardigheden reanimatie met AED


* Startdatum: 07-10-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Remember fast, act skillfully. Training methods for Basic Life Support; analysis from an educational perspective


* Spreker: W. de Vries


* Promotor: prof.dr. J.J.L.M. Bierens


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Wiebe de Vries concludeert in zijn promotieonderzoek dat poster-, video- en internetopleiding veelbelovende alternatieven zijn voor kennisbehoud van de automatische externe defibrillator en reanimatievaardigheden, maar dat ze op dit moment nog niet voldoende zijn ontwikkeld om ze als gelijkwaardig of zelfs beter dan de door een instructeur geleide opleiding te beschouwen.

Jaarlijks hebben duizenden mensen een hartstilstand. Hun overlevingskans is dan afhankelijk van het feit of er een omstander is die kan reanimeren. Om de kans daarop te vergroten, is het goed als zoveel mogelijk mensen opgeleid zijn in de vaardigheden van basale reanimatie en het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED). De Vries ging daarom op zoek naar alternatieve opleidingsvormen, zoals het gebruik van posters, DVD met persoonlijke oefenpoppen, webbased trainingen. Een bijkomend probleem is echter dat de reanimatievaardigheden snel vervallen.

Om de waarde van alternatieve opleidingsvormen te beoordelen onderzocht De Vries diverse opleidingen. Zo trainden verpleegkundigen en strandwachten zich met behulp van een poster en oefenmateriaal, en niet-professionals met behulp van instructie van een DVD met een klein persoonlijk oefenpopje of met een internetapplicatie zonder aanvullend oefenmateriaal. De Vries vergeleek hun resultaat steeds met de resultaten van een vergelijkbare groep die door een instructeur waren getraind. Hij beveelt aan om het leren van basale reanimatievaardigheden en het gebruik van een AED onderdeel te maken van het dagelijks leven (school, werk, club, e.d.). De moderne persoonlijke oefenpoppen en oefen-AED's geven deze mogelijkheden, alleen de opleidingsmethoden moeten nog verder verbeterd worden.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam