Raad van State


donderdag 7 oktober 2010
Zitting over het besluit van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord om een hennepkwekerij in een pand aan de Meerdervoortstraat in Rotterdam te ontmantelen en de kosten van de ontmanteling op de eigenaar van het pand te verhalen. De eigenaar van het pand is van mening dat hij onterecht als overtreder is aangemerkt. De man bezit meerdere panden in Rotterdam en dit pand had hij verhuurd. Het dagelijks bestuur verwijt de eigenaar dat hij onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de identiteit van de huurder en dat zijn administratie niet op orde was. De eigenaar bestrijdt dat. Hij had de woning ingrijpend gerenoveerd, de huurder was de eerste huurder die het pand na de renovatie bewoonde, de huurpenningen werden tijdig betaald en er waren geen klachten van omwonenden. De rechtbank in Rotterdam heeft in maart 2010 een eerder beroep van de eigenaar gegrond verklaard en het besluit van het dagelijks bestuur teruggedraaid. Naar het oordeel van de rechtbank kon de eigenaar in de gegeven omstandigheden niet weten dat de door hem verhuurde woning werd gebruikt als hennepkwekerij. Het dagelijks bestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003568/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de raad van het stadsdeel Westerpark in Amsterdam van het bestemmingsplan De Houthaven - Pontsteigergebouw. Het plan beslaat een deel van het voormalig bedrijventerrein Houthaven en omvat de noordelijke 100 meter van de huidige Pontsteiger inclusief de kop gelegen tussen de Houthaven aan de westzijde en de oude Houthaven aan de oostzijde. Het bestemmingsplan De Houthaven - Pontsteigergebouw maakt het zogenoemde Pontsteigergebouw mogelijk en daarmee de herontwikkeling van de Houthaven met een combinatie van wonen en werken. De vaststelling van hogere waarden voor geluidhinder is volgens het stadsdeel noodzakelijk voor een deel van de woningen in het Pontsteigergebouw. Een aantal bewoners in de Van Diemenstraat komt tegen de vaststelling van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909098/1) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Eemnes van het bestemmingsplan 'Dorpshart'. Het plan voorziet in een nieuw centrum voor Eemnes, bestaande uit winkels, horeca en woningen, in het gebied rondom het huidige gemeentehuis bij de kruising Laarderweg-Noordersingel-Braadkamp. Het doel van het plan is een verbetering van het voorzieningenniveau en de winkelstructuur in Eemnes en het verminderen van de overlast in de buurt van het bestaande winkelcentrum Torenzicht. Daarnaast wil de gemeente met het plan Eemnes een echt dorpshart geven. Een aantal inwoners van Eemnes en Boni Supermarkt, die in het winkelcentrum Torenzicht is gevestigd, zijn minder enthousiast over de plannen. Zij komen tegen de vaststelling van het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Boni heeft onder meer aangevoerd dat in het plan geen goede verkeersafwikkeling is geregeld en dat het dorpshart niet zal voorzien in goede parkeermogelijkheden. De Raad van State heeft al eerder uitspraak gedaan in deze zaak. In april 2009 is het goedkeuringsbesluit van de provincie van het bestemmingsplan 'Dorpshart' op onderdelen vernietigd. Met het nieuwe besluit hoopt de gemeenteraad op korte termijn toch met de ontwikkeling van het dorpshart te kunnen beginnen. (zaaknummer 200909325/1)

12.15 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Roosendaal om de Hulsdonksestraat en de Sportstraat gesloten te verklaren voor vrachtwagens, touringscars en bouwverkeer. Een bewoner van de Hulsdonkstraat had het gemeentebestuur om een verbod voor deze voertuigen gevraagd. Volgens hem rijdt er te veel verkeer in deze 30 km zone. Zwaar verkeer hoort naar zijn mening niet thuis in dit rustige woongebied. Het gemeentebestuur erkent dat de Sportstraat niet vergeleken kan worden met een 'normale 30km/uur-woonstraat', maar is het instellen van een verbod voor vrachtwagens, touringcars en bouwverkeer niet mogelijk, omdat aan de straat voorzieningen, zoals een sportpark, liggen die bezocht moeten kunnen worden door deze voertuigen. Ook heeft het gemeentebestuur naar voren gebracht dat er in de periode van 2005-2007 in totaal vijf ongevallen hebben plaatsgevonden, maar dat daarbij geen bus of vrachtwagen betrokken waren. De rechtbank in Breda heeft in december 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. De man laat het er niet bij zitten en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001065/1)

12.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Assen van het bestemmingsplan 'MFA-Pittelo'. Het plan maakt een multi-functionele accommodatie (MFA) mogelijk voor onder meer de vestiging van twee scholen, een buurthuis, kinderopvang en een gymzaal. Een inwoner van Assen is het niet eens met de vaststelling van het bestemmingsplan en komt hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De MFA past volgens hem niet in de omgeving die vooral wordt gekenmerkt door laagbouw. Verder vreest hij voor geluidsoverlast die afkomstig is van de MFA, met name voor overlast door stemgeluid van spelende kinderen. (zaaknummer 201002813/1)

13.15 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Bronckhorst van het bestemmingsplan 'Landgoed De Biezen'. Het plan voorziet in een nieuw landgoed van ongeveer 7 hectare tussen de Terborgseweg en de Heidenhoekweg. Binnen het landgoed vindt natuurontwikkeling plaats, worden landschappelijke waarden en de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur versterkt, is plaats voor recreatief gebruik en kan een groot landhuis met maximaal drie woningen worden verwezenlijkt. Een melkveebedrijf aan de Heidenhoekweg is tegen het plan, omdat het nieuwe landgoed hem in zijn bedrijfsvoering zou beperken. Bovendien levert het landgoed geen maatschappelijk rendement op voor landschap, natuur en recreatie, aldus het bedrijf. Het melkveebedrijf komt dan ook tegen de vaststelling van het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001497/1)

14.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Eemnes van het bestemmingsplan 'Torenzicht'. Deze zaak is verbonden met de zaak over het 'Dorpshart Eemnes' die vandaag om 10.00 uur op een zitting wordt behandeld. Het bestemmingsplan 'Torenzicht' maakt woningbouw mogelijk op de locatie waar voorheen winkelcentrum Torenzicht lag. Omdat de gemeenteraad de meeste winkels en horeca van winkelcentrum Torenzicht wil verhuizen naar het nieuwe dorpshart, komt op die locatie ruimte vrij voor woningbouw. Boni Supermarkt is het ook niet eens met dit bestemmingsplan en komt hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909968/1)