Veel animo voor inkoopconsortium elektrische auto's

07/10/2010 07:30

Roland Berger Strategy Consultants

Amsterdam, donderdag 7 oktober 2010 - Al 23 Europese autofabrikanten hebben interesse getoond voor het in mei 2010 opgerichte inkoopconsortium DC-TEC, dat tot doel heeft om circa 3000 elektrische auto's aan te schaffen voor het wagenpark van Nederlandse bedrijven en overheidsinstanties. Ook het Formule E-Team, onder voorzitterschap van Maurits van Oranje, steunt de aanbesteding en pleit er voor dat nog meer bedrijven zich zullen aansluiten. De eerste geluiden uit de markt zijn ook positief: de verwachting is dat er op korte termijn geschikte voertuigen beschikbaar zullen zijn.

Het Dutch Consortium for the Tender of Electric Cars (DC-TEC) wordt ondersteund door Roland Berger Strategy Consultants. "Steeds meer Nederlandse bedrijven hebben, zowel financieel als ecologisch, belang bij een duurzame toekomst," aldus René Seyger, partner bij Roland Berger. "Elektrisch vervoer is een van de meest veelbelovende technologieën om de uitstoot van bedrijfswagenparken drastisch te beperken. Urgenda, Eneco, TNT en Tendris zijn daarom afgelopen jaar een van de grootste Europese initiatieven gestart voor de grootschalige introductie van elektrische voertuigen. Hiermee hopen zij elektrisch rijden in Nederland nu echt een boost te kunnen geven."

Alleen met vraag creëer je aanbod

Inmiddels hebben ruim dertig bedrijven zich aangesloten die in totaal 2200 elektrische auto's bij het consortium gaan afnemen. Prins Maurits, voorzitter van het 'Formule E-Team' dat is ingesteld door de ministeries van EZ en VenW om betaalbaar en betrouwbaar elektrisch rijden in de komende jaren voor iedereen toegankelijk te maken: "We hopen dat we hiermee meer toeleveranciers kunnen stimuleren om elektrische auto's voor Nederland te gaan produceren. Immers: alleen met voldoende vraag creëer je aanbod. Het is daarnaast belangrijk dat Nederland op het gebied van duurzame mobiliteit internationaal bij de koplopers blijft horen."

Met alle betrokken organisaties die elektrische auto's willen aanschaffen voor hun wagenpark, wordt vooraf overeenstemming bereikt over de specificaties. De voertuigen zullen tenminste dezelfde functionaliteit hebben als bestaande (niet-elektrische) voertuigen, uitstoot significant en aantoonbaar beperken, en in bedrijfsvoering financieel neutraal zijn (ten opzichte van voertuigen met een conventionele verbrandingsmotor).

Veelbelovend

De eerste reacties uit de markt op de zogenoemde 'Request for Information' van het consortium zijn veelbelovend. Frank Oort, procurement director bij de Koninklijke BAM Groep, een van de grotere spelers binnen het consortium: "We krijgen terug dat er op korte termijn geschikte voertuigen beschikbaar zullen komen, zeker als het gaat om personenauto's. Uiteraard zullen we wel kritisch kijken of die aan al onze criteria voldoen, zeker op aspecten als veiligheid, range, dealer en servicenetwerk, kostenniveaus en praktische inzetmogelijkheden, specifiek voor onze bedrijfswagens."

Over DC-TEC

DC-TEC is in mei 2010 in Nederland opgericht als stichting om een openbare aanbesteding uit te schrijven naar EU-model voor de aanschaf van elektrische voertuigen (EV). Het consortium behartigt de EV-belangen van circa 30 Nederlandse organisaties: ABB, ABN AMRO, Accenture, Arval, BAM, Delta, DHL, Eneco, Epyon, Essent, Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, ING, JCDecaux, Nuon, OMC, Patina, Provincie Friesland, Siemens, Strukton, Staat der Nederlanden, TempoTeam, The New Motion, TNT, Triodos Bank, Van Gansewinkel, Vitae, Welzorg, Woningbouwcooperatie Thuisvester. Samen willen ze minimaal 3.000 EV's kopen.

Over het Formule E-Team

De overheid investeert in duurzame mobiliteit zodat de lucht schoner wordt, de CO2-uitstoot afneemt, het milieu wordt gespaard, en dat reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen wordt beoogd. Onderdeel hiervan is dat betaalbaar en betrouwbaar elektrisch rijden in de komende jaren voor iedereen toegankelijk wordt. Het Formule E-team schept hiervoor de voorwaarden. Het team realiseert doorbraken in onder meer infrastructuur, accu's en beschikbaarheid. In het Formele E-team werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen onder voorzitterschap van Maurits van Oranje.

Roland Berger Strategy Consultants

Roland Berger Strategy Consultants is een internationaal strategisch adviesbureau, met ruim 2.100 medewerkers in 36 kantoren, verspreid over 25 landen in de wereld. In Europa behoort de firma tot de top-3 van strategieadviseurs en wereldwijd tot de top-5. Roland Berger werd in 1967 in München opgericht en in 2002 opende zij haar Nederlandse kantoor. Sinds deze oprichting groeide de Nederlandse vestiging naar meer dan 70 medewerkers actief in de Nederlandse markt. Zie ook www.rolandberger.nl.





http://www.thepressroom.nl/rolandberger