Belgische Federale Overheid

Vrijhandelsovereenkomst met Zuid-Korea

Steven Vanackere - ondertekening vandaag van de Vrijhandelsovereenkomst met Zuid-Korea

Datum: 06 oktober 2010

In het kader van de topontmoeting tussen de EU en de Republiek Korea heeft Steven Vanackere, vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel als voorzitter van de Raad van de Europese Unie, vandaag in Brussel samen met zijn Koreaanse collega en commissaris Karel De Gucht de Vrijhandelsovereenkomst ondertekend tussen de Europese Unie, de lidstaten van de Unie en de Republiek Korea. Minister Vanackere is tevreden over de ondertekening van deze belangrijke overeenkomst die zal bijdragen tot het intensifiëren van de handelsrelaties met een van onze meest dynamische Aziatische partners.

Het gaat hier om de eerste handelsovereenkomst sinds de invoering van het Verdrag van Lissabon. `Ik ben ontzettend blij dat we deze beslissing hebben kunnen nemen na intense onderhandelingen met de Raad. We zijn overeengekomen om deze overeenkomst op voorlopige basis toe te passen vanaf 1 juli volgend jaar.' De minister herinnert eraan dat het Lissabon Verdrag aan het Europees Parlement een aanzienlijke rol inzake handelsbeleid heeft toegekend. Het Belgische voorzitterschap werkt momenteel samen met het Europees Parlement aan de opstelling van een vrijwaringsmechanisme dat moet tegemoetkomen aan de eventuele ongerustheid bij de Europese industriële sectoren. `Ik heb er alle vertrouwen in dat deze vrijhandelsovereenkomst zonder al te veel problemen zal kunnen worden ingevoerd', aldus nog Steven Vanackere.

"Het akkoord met Korea is het eerste akkoord van de nieuwe generatie dat tot een succesvol einde werd gebracht. Dit is het eerste van een hele generatie bilaterale handelsovereenkomsten die Europa en Azië zullen samenbrengen in een steeds nauwer wordende economische samenwerking. De EU wil de multilaterale handelsonderhandelingen in Genève voortzetten. Deze bilaterale aanpak moet beschouwd worden als een noodzakelijke aanvulling op de multilaterale aanpak.

Het is veruit het meest ambitieuze akkoord ooit: het zal tot 100% van de handel in 97% van de goederen vrijmaken. Bovendien wordt komaf gemaakt met de vele niet-tariefgebonden belemmeringen waar onze ondernemingen momenteel onder lijden. Dit is een grote stap in de richting van een open markt in Azië. Dankzij dit akkoord dat tot tewerkstelling en welvaart zal leiden, kunnen we gerust stellen dat het Europese handelsbeleid opnieuw op het goede spoor zit." concludeert Minister Vanackere.