FNV Bouw

Misbruik seizoenarbeiders verergert door nieuwe EU-richtlijn

De nieuwe richtlijn voor seizoengebonden arbeid van mensen van buiten de EU werkt oneerlijke concurrentie en misbruik van ingeleend personeel in de hand. Dat zegt FNV Bouw vandaag in een bijdrage voor de vaste Kamercommissies voor Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Regulering van seizoensarbeid op EU-niveau is wenselijk, maar de richtlijn biedt geen handvatten rond goede huisvesting, gelijk loon voor gelijk werk of een verplichte ziektekostenverzekering, en de handhaving daarop.

"Nu al moeten vakbonden, gemeenten en arbeidsinspectie keer op keer ingrijpen omdat ingeleende werknemers op abominabele wijze betaald en gehuisvest worden. We zien nu al malafide uitzendbureaus en koppelbazen die laaggeschoold personeel misbruiken. We zien nu al dat vast personeel beconcurreerd wordt op arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Deze nieuwe richtlijn maakt dat niet beter, maar erger. Nu worden alle sectoren opengegooid voor seizoenarbeid, zonder dat goede regels opgesteld worden." Dat zegt John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw, in een reactie op de richtlijn seizoenarbeid derdelanders.

De bond betwist verder dat er onvoldoende laaggeschoold personeel is - zowel in Nederland als in de EU - waardoor werknemers uit zogenoemde derde landen moeten komen. Ook geeft de richtlijn geen positieve stimuli voor remigratie naar het land van herkomst. FNV Bouw vindt dat het voorstel eerst grondig herzien moet worden, voor er ingestemd kan worden. "De richtlijn houdt weinig rekening met de praktische realiteit en biedt geen enkele waarborg dat kwetsbare werknemers uit niet-EU landen een waardige baan, bestaan en inkomen wordt geboden. Inleners en tussenpersonen zijn niet aansprakelijk en frauduleuze werkgevers kunnen niet gestraft worden. De EU moet aan het werk; deze richtlijn maakt de situatie erger, niet beter.

Publicatiedatum: 06-10-2010