Ingezonden persbericht


SITA NEDERLAND MR. E.N. VAN KLEFFENSSTRAAT 6 6842 CV ARNHEM ­ NEDERLAND TEL +31 (0)26 ­ 400 14 40 FAX +31 (0)26 ­ 400 14 14 WWW.SITA.NL

PERSBERICHT
Arnhem, 6 oktober 2010

Onderzoek: Beperkte invloed transport bij verwerken afval

Moderne AVI's altijd duurzamer

Een keuze voor een afvalverwerkingsinstallatie (AVI) met een hoog energierendement op afstand levert een substantieel hogere milieuwinst op dan afvalverwerking in een AVI - met een laag energierendement - dichtbij. Eventuele nadelige milieueffecten van extra kilometers over weg, water of spoor vallen in het niet bij de forse besparingen op CO2-emissies van AVI's met een hoog rendement. Dat is de conclusie uit een landelijk onderzoek dat het onafhankelijke onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van afvalinzamelaar en -verwerker SITA heeft verricht naar de milieuprestaties van alle operationele AVI's in Nederland. Gemeenten staan voor de vraag hoe zij het afval van burgers en bedrijven tegen redelijke kosten zo milieuvriendelijk mogelijk kunnen verwerken. Er blijft echter ook restafval over waarmee in een afvalverbrandingsinstallatie elektriciteit en warmte wordt geproduceerd. AVI's wekken stroom op dat aan het elektriciteitsnet wordt geleverd en/of ze leveren warmte aan bijvoorbeeld de stadsverwarming en industrie. Zo wordt afval maximaal nuttig gebruikt en is de milieubelasting het laagst. AVI's met een hoog energierendement zijn echter niet altijd in de nabije omgeving aanwezig. "Gemeenten staan voor een dilemma: in hoeverre wordt de milieuwinst bij afvalverwerking in een AVI met een hoog rendement tenietgedaan door extra kilometers als gevolg van afvaltransport per vrachtwagen, trein of schip? De vraag dringt zich op of het voor het milieu beter is te kiezen voor een dichtbijgelegen AVI met een laag energierendement of voor een verder weg gelegen, moderne AVI met een hoger energierendement", aldus Herman Snellink managing director van SITA Nederland. "Het onafhankelijke onderzoek toont onomstotelijk aan dat - zolang de milieuprestaties van AVI's in Nederland sterk verschillen ­ de keuze voor een moderne AVI met een lage CO2-emissie veel positiever uitwerkt voor het milieu dan afvalverwerking in een nabijgelegen, niet duurzame AVI. Met dit onderzoek ontzenuwen we het misverstand dat vervoerskilometers de milieuwinst van een moderne AVI op afstand teniet zouden doen." Forse verschillen AVI's Het onderzoek brengt de milieuprestaties in kaart van de tien afvalverbrandingsinstallaties die in Nederland actief zijn. Hieruit komen forse verschillen naar voren. De hoeveelheid CO 2-uitstoot die met afvalverbranding wordt vermeden, varieert sterk en is afhankelijk van het rendement waarmee een AVI elektriciteit opwekt en hoeveel warmte deze kan afzetten. De beste AVI bespaart ruim 480 kilo CO2-uitstoot per ton afval en de slechtste ongeveer 200. Vervolgens is onderzocht wat de invloed is van verschillende transportafstanden op deze scores van AVI's. De vraag is immers of de CO2voordelen van een AVI met een hoog energierendement niet ongedaan worden gemaakt door de CO2emissie door het vervoer van afval.



Om hierin inzicht te krijgen, zijn de emissiefactoren van verschillende transportvormen afgezet tegen de milieueffecten van elektriciteitsopwekking, warmteafzet en metaalterugwinning. Afvaltransport met de trein (7,2 kilo CO2 per gemiddelde ton afval) scoort zichtbaar beter dan per binnenvaartschip (20,1 kg CO2/ton) en vrachtauto (20,9 kilo CO2/ton). Uit het onderzoek blijkt dat het verschil in milieuprestaties tussen AVI's onderling veel meer invloed heeft op de totale CO 2-emmissie dan het vervoer van afval. Alleen wanneer afvalverbrandingsinstallaties vergelijkbare prestaties leveren, kan de transportafstand het klimaatplaatje doen omslaan. Over SITA Activiteiten - SITA is specialist op het gebied van duurzaam afvalmanagement. De onderneming verzorgt de inzameling, de verwerking en/of recycling van algemeen restafval, bedrijfsafval, glas, papier en karton. Daarnaast verwerkt SITA op professionale wijze vertrouwelijke informatiedragers, gevaarlijk afval en specifiek ziekenhuisafval. SITA heeft verder bedrijfsonderdelen voor de reiniging van straten, voor bodemsanering en voor rioolbeheer en -onderhoud. Bij SITA Nederland werken ruim 2.400 medewerkers. Organisatie - SITA is onderdeel van SUEZ ENVIRONNEMENT, het water- en afvalonderdeel van de industriële groep GDF SUEZ. SUEZ ENVIRONNEMENT heeft een aparte beursnotering aan de Parijse stockexchange. Over CE Delft Onafhankelijke onderzoeks- en adviesorganisatie, gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen van milieuvraagstukken. Voor meer informatie zie www.ce.nl . Hier is ook de complete rapportage van het onderzoek te vinden.