Elisabeth Young-Bruehl, die Hannah Arendt goed gekend heeft,


spreekt Hannah Arendt Lezing uit

NIJMEGEN, 20100930 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en dagblad Trouw organiseren de Hannah Arendt Lezing door Elisabeth Young-Bruehl. Hannah Arendt was haar mentor en begeleidde haar proefschrift. Young-Bruehl vraagt zich in haar lezing af of kosmopolitisch denken wel haalbaar is in een wereld die uit natiestaten bestaat en waarin nationalisme welig tiert. De lezing vindt plaats op donderdag 7 oktober 2010 van 20.00 - 22.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen.

`Iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen', zong de The Scene ooit. Een vanzelfsprekende bewering zou je zeggen. De ideale burger is toch de wereldburger die voorbij de grenzen van landen en continenten denkt? De belangrijke problemen zijn toch wereldwijde problemen? Kosmopolitisch denken lijkt de toekomst te hebben!

Maar is kosmopolitisch denken wel haalbaar in een wereld die uit natiestaten bestaat en waarin nationalisme welig tiert? Kan de burger zich werkelijk losmaken van nationale en regionale beperkingen?

Het kosmopolitisme heeft vurige voorstanders, zoals de filosoof Hannah Arendt, maar ook felle tegenstanders die het beschouwen als een vorm van landverraad. De Amerikaanse filosoof Elisabeth Young-Bruehl analyseert tijdens haar lezing de geschiedenis van het kosmopolitisch denken om te beoordelen of dit levensvatbaar is.

De voertaal is Engels.

Sprekers
Dr. Elisabeth Young-Bruehl studeerde filosofie aan de New School for Social Research in New York. Ze had intensief contact met Hannah Arendt die daar als docent werkzaam was. In 1982 publiceerde zij een gezaghebbende biografie van Arendt, Hannah Arendt - For Love of the World. Haar publicaties, zoals The Anatomy of Prejudices (1996) en Why Arendt Matters (2006), betreffen de psychoanalyse en het gedachtegoed van Hannah Arendt.
Prof.dr. Evert van der Zweerde, hoogleraar Politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en wetenschappelijk adviseur van het Soeterbeeck Programma, is gespreksleider.

In de jaarlijkse Hannah Arendt Lezing bespreekt een (inter)nationale denker een actueel politiek-filosofisch thema vanuit het denken van Hannah Arendt.

Meer informatieop www.ru.nl/sp/cosmo





Ingezonden persbericht