Rijksvoorlichtingsdienst

Prins van Oranje reikt Erasmusprijs 2010 uit aan José Antonio Abreu

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt donderdagmiddag 7 oktober in het Concertgebouw Amsterdam de Erasmusprijs uit aan José Antonio Abreu. De laureaat is oprichter en directeur van El Sistema, het netwerk van jeugdorkesten in Venezuela. De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema 'de toekomst van de Europese klassieke muziek'.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk gebied. De Stichting Praemium Erasmianum stelt elk jaar een ander thema binnen dit kader centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

De prijs wordt toegekend aan José Antonio Abreu vanwege zijn inspanningen om jonge mensen te betrekken bij het maken van muziek. Door muzieklessen te volgen en in orkesten samen te spelen, biedt de organisatie kinderen uit achterstandswijken inspiratie en betere toekomstmogelijkheden in de samenleving. Het initiatief van José Antonio Abreu is uitgegroeid tot een nationaal netwerk van orkesten van kinderen en jonge musici. De opzet en werking van El Sistema heeft navolging gevonden in vele landen. Ook in Nederland. Voorbeelden zijn 'Music Matters' van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam en het Leerorkest in Amsterdam Zuidoost.

Noot voor redacties (