Ingezonden persbericht


Persbericht SMART Cinema
SMART Cinema presenteert:
The Beautiful City (Shah-re ziba)

Première: 7 okt., te zien t/m 10 nov.
Iran 2004 | 101 min. | Farsi gesproken, Engels ondertiteld Regie: Asghar Farhadi
Met: Hossein Farzi-Zadeh, Babak Ansari, Taraneh Alidoosti imdb.com/title/tt0424434

SMART Project Space
Arie Biemondstraat 111, Amsterdam.
www.smartprojectspace.net
reservations@smartprojectspace.net

Akbar is net 18 jaar geworden. Hij zit in een rehabilitatiecentrum omdat hij op zijn zestiende iemand vermoorde en daar de doodstraf voor kreeg. Nu hij achttien is het mogelijk om de doodstraf te voltrekken, en dus wordt Akbar naar de gevangenis overgebracht in afwachting van die executie. A'la, een vriend van Akbar, die net uit de gevangenis is ontslagen waar hij een straf voor diefstal heeft uitgezeten, probeert wanhopig om bij de aanklager afstel van de executie te bereiken.

Regisseur Asghar Farhadi (About Elly) wordt gezien al een van de vernieuwende stemmen in de Iraanse cinema. The Beautiful City is een prijswinnend drama dat diepgaand aandacht besteedt aan de thema's straf en vergeving in een scherpe en dynamische stijl gefilmd.

Een complex verhaal over gerechtigdheid tegenover de juridische procedures tegen de achtergrond van de strijd die de jonge generatie voert tegen de sociale structuren in Iran waarvan zij zich slachtoffer voelen.

Winner of a FIPRESCI Prize and of the 2005 Warsaw Film Festival's Gran Prix

"A different kind of Iranian film." - Village Voice

"Engrossing." - Film Forward

"Farhadi's complex yet subtle tale, exploring the moral ambiguities of corporal punishment, is a film that provokes us to ask difficult questions about difficult issues." - The One-Line Review


SMART Project Space wordt ondersteund door Mondriaan Stichting, Gemeente Amsterdam, Bureau Broedplaatsen, Stichting DOEN, Filmfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst. Het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten, Nederlands Fonds voor de Kunst, Design and Architecture, Goethe-Institut Amsterdam, Culture Ireland, Jeugd in Actie Programma. Gesponsord door Flexa.

Persbericht SMART Cinema
SMART Cinema presenteert:
Tony Manero
tony_manero_affiche

Première: 7 okt., te zien t/m 10 nov.
Chili/Brazilië 2008 | 98 min. | Spaans/Engels gesproken, Engels ondertiteld Regie: Pablo Larraín
met: Alfredo Castro, Paola Lattus, Héctor Morales, Amparo Noguera, Elsa Poblete imdb.com/title/tt1223975

SMART Project Space
Arie Biemondstraat 111, Amsterdam.
www.smartprojectspace.net reservations@smartprojectspace.net

Santiago de Chili, 1978, tijdens de dictatuur van Pinochet. De vijftiger Raul Peralta is een geobsedeerde imitator van Tony Manero, het personage gespeeld door John Travolta in de film Saturday Night Fever. Raul begeleidt een dansgroep die regelmatig optreedt in een bar in een buitenwijk. Iedere zaterdagavond laat hij zijn Manero-passie de vrije loop. Zijn droom om ontdekt te worden als een succesvolle showbizzster komt heel dichtbij als het nationale televisiestation een Tony Manero lookalike wedstrijd uitroept. De absolute noodzaak om toegelaten te worden tot de wedstrijd en de obsessieve wil in alles op zijn idool te lijken zorgen ervoor dat hij een aantal misdaden en diefstallen begaat. Als Rauls gewelddadig gedrag ontdekt wordt, worden ook zijn danspartners ontdekt. Zij zijn betrokken bij het ondergrondse verzet tegen de dictatuur en worden vervolgd door de Geheime politie. Tony Manero is een confronterende film over verlies van identiteit en obsessie in een van de duisterste periodes van de Chileense geschiedenis.

Regisseur:
"De film onderzoekt het onjuiste idee dat geluk succes of een grote prestatie bereikt kan worden door iemand na te doen. (...) Met dit verhaal wil ik een wrange kijk bieden op een samenleving die er niet in slaagt af te rekenen met haar recente verleden. Een maatschappij met bloed aan haar handen, maar er toch stijlvol en trendy probeert uit te zien, dansend onder de schijnwerpers en ongevoelig voor het leed van de anderen.”

Winnaar van de KNF Award op het International Rotterdam Film Festival 2009 Special Jury Award at the Warsaw International Film Festival and Istanbul International Film Festival "Fascinating look at the dark underbelly of Pinochet's Chile." - The Hollywood Reporter "Stunning and hard to shake." - Time Out New York
"Un grand film anti-imperialiste." - Le Monde

Post Rotterdam: een maandelijkse selectie van films die vertoond zijn op het IFFR 2010. SMART Cinema en het International Film Festival Rotterdam presenteren een maandelijks filmprogramma waarin een selectie van de internationale speelfilms die tijdens de laatste editie van het festival vertoond zijn. De serie biedt de unieke gelegenheid om films te zien die hun première beleefden in Rotterdam, maar geen distributeur vonden voor verdere vertoning in Nederland. Iedere titel blijft een maand staan en zal uitsluitend bij SMART Project Space te zien zijn.




Ingezonden persbericht