Subsidies maken goede doelen lui


Grote gevers ontevreden over goede doelen

AMSTERDAM, 20101007 -- Grote gevers zijn ontevreden over goede doelen. Dat blijkt uit onderzoek van Diana van Maasdijk, adviseur in de filantropische sector. De onderzoekster sprak met rijke weldoeners over hun ervaringen met goede doelen. Het onderzoek legt veel onvrede bloot. Volgens Van Maasdijk liggen subsidies aan de wortel van het probleem, zo vertelt de onderzoekster Wereldburgers.tv.

"Filantropen vinden goede doelen niet transparant, opportunistisch, onderontwikkeld en teveel gericht op fondsenwerving", constateert Van Maasdijk.

De onderzoekster heeft wel een verklaring voor de onbevredigende relaties tussen filantropen en de goede doelen. Ze denkt dat overheidssubsidies goede doelen `lui' hebben gemaakt: "In Nederland gaat heel veel geld van de overheid naar maatschappelijke organisaties. Dat is vrij uniek in de wereld. Goede doelen zijn daardoor minder afhankelijk van donateurs. Dat maakt ze gemakzuchtig en weinig transparant."

Van Maasdijk's onderzoek is bijzonder. Veel filantropen houden hun vrijgevigheid liever geheim. Toch wist ze er een twintigtal op de praatstoel te krijgen. Die laten zich in harde bewoordingen uit over de goede doelen waar ze 'zaken' mee doen.

Wereldburgers.tv





Ingezonden persbericht