'Relletjes Molukse manifestatie te wijten aan politieoptreden'


`Hier moet de Tweede Kamer zich over buigen'

DEN HAAG, 20101007 -- De mensenrechtenorganisatie PAK-FKMCPR is van mening dat het feit dat de manifestatie van vandaag onrustig is verlopen, te wijten is aan het optreden van de politie. De politie gedroeg zich provocerend en agressief, daarnaast heeft het ook grote fouten gemaakt.

PAK-FKMCPR was niet de organisatie van de manifestatie, maar leden van de organisatie waren op persoonlijke titel op het Malieveld aanwezig. Zij waren getuigen en zelf slachtoffers van het agressieve en provocerend gedrag van de politie. Ook de buitenproportionele inzet van politie was verbazend. Er vlogen 2 helikopters over het Malieveld en er waren meer dan 30 busje van de Mobiele Eenheid geteld, naast de agenten in normaal uniform. Terwijl er maar 500 demonstranten aanwezig waren.

De mensenrechtenorganisatie gaat aandacht vragen van de Tweede Kamer over het politieoptreden van vandaag. Tevens roept zij aanwezigen op, om hun getuigenverslagen op te schrijven. Mogelijk worden deze verslagen verzameld.

Enkele bestuursleden werden agressief benaderd, en de persvoorlichter werd verhinderd te praten met de pers. "We dachten dat vrijheid van pers in Nederland anders was dan in Indonesië, maar vandaag bleek anders."

Er werd een jonge demonstrant tijdens de manifestatie aangehouden door 20 a 30 agenten en tegen de grond aan gedrukt, omdat hij een vlag aan te dikke stok had hangen. `Dit had ook anders gekund om duidelijk te maken dat een dikke stok niet wenselijk was. Dit agressief optreden in het bijzijn van de andere demonstranten te doen, is vragen om problemen.'

PAK-FKMCPR, die normaal goed contact heeft met de politie en de samenwerking altijd als prettig heeft gevonden, is diep teleurgesteld in Politie Haaglanden. "Het vertrouwen in Politie Haaglanden is op dit moment even zoek. Dat is erg jammer."

PAK FKMCPR