Gemeente Utrecht

Burgemeester Wolfsen steunt voordracht GVU voor veilige publieke taak award 2010

Het Gemeentelijk vervoersbedrijf Utrecht (GVU) dingt mee naar de veilige publieke taak award 2010. Met deze award wil het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties organisaties met een publieke taak stimuleren om agressie en geweld tegen hun medewerkers terug te dringen. In een brief aan het ministerie schrijft burgemeester Wolfsen dat het GVU de award verdient vanwege hun uitstekende veiligheids- en aangiftebeleid.

Bij GVU is veiligheid een vast onderdeel van de dagelijkse praktijk. Buschauffers worden getraind op omgang met agressie en geweld, er is een collegiaal opvangteam voor slachtoffers van agressie en geweld en bij incidenten wordt als regel altijd aangifte gedaan. Ook wordt de schade verhaald als de dader bekend is, gaat de leidinggevende mee om aangifte te doen en zijn de coördinator veiligheid en de leidinggevende van het slachtoffer altijd bij de strafzitting. GVU zet daarnaast ook in op preventieve projecten, onder andere in het onderwijs. Het veiligheidsbeleid van het busbedrijf leidt tot minder incidenten en een goede beoordeling door personeel en klanten.

Burgemeester Wolfsen vindt het busbedrijf een voorbeeld voor andere organisaties met een publieke taak in de gemeente Utrecht. 'Het veiligheidsbeleid biedt duidelijkheid aan daders en slachtoffers. De boodschap aan de dader is consequent dat agressie en geweld tegen personeel met een publieke taak niet worden getolereerd. En aan de slachtoffers dat we grenzen stellen en aangifte doen.'

De gemeente Utrecht wil dat organisaties met een publieke taak het veiligheidsbeleid verankeren in hun bedrijfsvoering. 'Bij voorkeur op een degelijke manier, zodat in Utrecht de norm geldt dat je tegen iemand met een publieke taak - buschauffeurs, docenten, ambulancepersoneel, politieagenten - je fatsoen houdt,' aldus Wolfsen. De gemeente coördineert dit jaar daarom het project Veilige Publieke Taak Utrecht, dat naast een steviger veiligheidsbeleid inzet op verhoging van de bereidheid om aangifte te doen en betere afhandeling van incidenten.

Op 7 oktober wordt de winnaar van de Veilige Publieke Taak Award 2010 bekend gemaakt. Dat gebeurt op de Veilige Publieke Taak beurs die dan wordt gehouden in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

GVU verzorgt het stadsvervoer in Utrecht en Maarssen en is een 100% dochterbedrijf van Connexxion.




Gemeente Utrecht