Gemeente Zwartewaterland


Dagelijks bestuur Zwartewaterland presenteert meerjarenbegroting

Bezuinigen door investeren

Het college van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland kiest er voor om ondanks noodzakelijke bezuinigingen EUR 5,- miljoen te investeren in de centrumplannen Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. In de bestuursperiode 2010 - 2014 moet naar verwachting een bedrag van EUR 3,5 miljoen worden omgebogen.

Voorstellen daarvoor worden de gemeenteraad aangeboden en komen tijdens de behandeling van de meerjarenbegroting op 7 en 21 oktober a.s. aan de orde. Het college wil een beroep doen op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van een ieder om naar vermogen een steentje bij te dragen aan de noodzakelijke bezuinigingen.

Het is de uitdaging voor inwoners, bedrijven, instellingen en organisaties om in de komende jaren met minder middelen het voorzieningenniveau in Zwartewaterland op peil te houden. Daarom stellen burgemeester en wethouders de gemeenteraad thans voor om te investeren in ontwikkelingen die een bijdrage leveren aan de sociaal economische structuur van de gemeente.

Ondanks de bezuinigingen is het dus niet armoe troef in Zwartewaterland Er is in de begroting ruimte gecreëerd om EUR 5 miljoen te kunnen investeren in de centrumplannen. Hierbij wordt tevens aansluiting gezocht bij de plannen tot verdere ontwikkeling van de IJsseldelta en de nieuwbouw van het Agnieten College. Burgemeester en wethouders kiezen voor deze maatregel omdat het juist nu van belang is om de vitaliteit in onze gemeente te blijven stimuleren.

De gemeente Zwartewaterland wordt, evenals iedere Nederlandse gemeente, geconfronteerd met een daling aan inkomsten vanuit de Algemene Uitkering van het Rijk. Dit is de voornaamste inkomstenbron van alle gemeenten. Met een stevige daling van inkomsten was al rekening gehouden tijdens het opstellen van het coalitieakkoord tussen CU, PvdA en CDA 'Samen verschil maken'.

Het college heeft het coalitieakkoord gezien als een financieel kader voor het samenstellen van de begroting . Het is nu de opgave om de financiële crisis te benutten als motor voor een veranderingsproces, waarbij aan de relatie tussen gemeente en lokale samenleving extra veel aandacht wordt gegeven.

Daarbij is een goede communicatie met de bedrijven, verenigingen, instellingen en inwoners van groot belang. Hiervoor worden de gangbare media benut en waar nodig zal een aanvullende inzet op het gebied van communicatie worden gepleegd. In de komende periode tot en met het voorjaar 2011 gaat het college volop aan de slag om met alle betrokkenen over dit veranderingsproces in gesprek te gaan.