Ingezonden persbericht


Persbericht SMART Project Space

DE LEUGEN
7 okt - 13 okt 2010

Van 7 okt t/m 13 okt is bij SMART Project Space De leugen te zien - een meeslepende muzikale documentaire over een thema dat alle Nederlanders aangaat: waarheid en leugens in de politiek. De film legt de motieven bloot achter het drama rond de van leugens beschuldigde Ayaan Hirsi Ali.

Op 15 mei 2006 maakte VVD-politica Ayaan Hirsi Ali bekend dat ze een baan bij een Amerikaanse denktank had geaccepteerd. De dag ervoor had VVD-minister Rita Verdonk laten weten dat Hirsi Ali waarschijnlijk haar Nederlanderschap zou verliezen. Het was het begin van een politiek drama dat ruim een maand later, op 29 juni, leidde tot de val van het kabinet.

In de reconstructie van de gebeurtenissen komen hoofdrolspelers Rita Verdonk, Hilbrand Nawijn, Femke Halsema, Britta Böhler en Ayaan Hirsi Ali aan het woord. Daarnaast Volkskrant redacteur Chris Rutenfrans, toenmalig Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas, de toenmalig adviseur van Gerrit Zalm: Kees Berghuis en Jutta Chorus, co-auteur van een boek over Hirsi Ali. Nu het stof neergedaald is lijken de zaken meer nuance te hebben dan toen. De terugblik is doorsneden met beelden van een asielprocedure en archiefbeelden van Ayaan Hirsi Ali.⤨ ⤨

De muziek is gearrangeerd en geproduceerd door Reyn Ouwehand met opvallende liedteksten van Erik Jan Harmens en songs van Robert Jan Stips. Ze worden gezongen door politici, asielzoekers en 'gewone' Nederlanders. De liedjes brengen emoties en motieven over die in de gesproken interviews en gesprekken onbesproken blijven.

DE LEUGEN is een productie van René Mendel /Interakt in coproductie met de VPRO. Cinema Delicatessen verzorgt de de distributie.

Reserveren: 020-4275951 of reservations@smartprojectspace.net

Noot aan de redactie | Voor interviews, meer informatie en fotomateriaal kunt u contact opnemen met Simon van Cleeff, Tel +31 (0)20 427 59 51 of e-mailen naar simon@smartprojectspace.net. In geval van publicatie graag noemen: www.smartprojectspace.net.