Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 6 oktober 2010

Scholen en gemeenten regio Eemland presenteren gezamenlijk protocol schoolverzuim

Schoolverzuim zonder dat hier een goede reden voor is, beter bekend als 'spijbelen', is vaak een voorbode van schooluitval. Daarom zijn er regels en afspraken rond verzuim van jongeren die leerplichtig zijn, niet alleen landelijk maar ook regionaal. Op 7 oktober wordt het nieuwe verzuimprotocol voor het Primair en Voortgezet Onderwijs Regio Eem gelanceerd in aanwezigheid van Ben Stoelinga, wethouder van Onderwijs gemeente Amersfoort.

Terugdringen van het aantal voortijdige schoolverlaters

Een goede aanpak van schoolverzuim is een belangrijke voorwaarde voor het terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters in de regio. Het verzuimprotocol Regio Eem is opgesteld door een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van scholen in het primair en voortgezet onderwijs en leerplichtambtenaren uit de regio. Er lagen al afspraken vast in een stedelijk verzuimprotocol van de gemeente Amersfoort uit 2007. De sterke punten hieruit zijn gebruikt als basis voor het nieuwe regionale verzuimprotocol. Samen met de gemeenten en de scholen uit de regio zijn de afspraken geactualiseerd en verbreed voor toepassing in de gehele Regio Eem. Resultaat is een goed instrument voor een uniforme aanpak van schoolverzuim, dat in de hele regio gehanteerd kan worden.

Presentatie van het protocol

Op 7 oktober 2010 wordt het nieuwe protocol gepresenteerd aan alle betrokken scholen uit het voortgezet onderwijs en leerplichtambtenaren uit de regio Eemland, in een bijeenkomst bij het Vakcollege Amersfoort. Gezien het belang van de regionale samenwerking zijn bij de bijeenkomst zoveel mogelijk gemeenten en scholen uit de regio vertegenwoordigd. Er is aandacht voor goede voorbeelden uit de praktijk en ervaringen van de aanwezigen met het aanpakken van spijbelen.

Aanpak voortijdig schoolverlaten Eemland
De regio Eemland wil schooluitval terugdringen. Alle scholen voor voortgezet onderwijs, ROC's en gemeenten uit de regio hebben met het Ministerie van OCW een convenant gesloten om tussen 2008 en 2012 het aantal nieuwe schooluitvallers met 40 % te verminderen. In regionale taakgroepen krijgt dit convenant uitwerking. Het Protocol Schoolverzuim (deel 1 Wettelijk Kader en deel 2 Werkafspraken) is te vinden op de website www.aanpakvsveemland.nl.

Noot voor de redactie,