Zure appels voor Bemefa

06/10/2010 16:39

DE VERENIGING VOOR VARKENSHOUDERS

Naar aanleiding van een recente prijsverhoging van het varkensvoeder, gaat De Vereniging voor Varkenshouders (VEVA) op donderdag 7 oktober '10 om 11u naar het secretariaat van BEMEFA (Beroepsvereniging v/d mengvoederfabrikanten) Gasthuisstraat 31, 1000 Brussel om een mand zure appels af te geven.

Met die symbolische actie willen we vragen aan BEMEFA dat deze hun leden aansporen om de prijsverhoging ongedaan te maken en samen met de varkenshouders door de zure appel heen te bijten.

Met 'De Vereniging voor Varkenshouders' (VEVA) gaan we op donderdag 7 oktober'10 om 11u naar het secretariaat van BEMEFA (Beroepsvereniging van de mengvoederfabrikanten) Gasthuisstraat 31 - 1000 Brussel, om een mand zure appels af te geven.

De prijs van de belangrijkste grondstoffen voor varkensvoeder -tarwe, maïs en sojaschroot- is sinds eind september met respectievelijk 6,6 %, 5,1 % en 4,04 % gedaald.

De vooruitzichten zijn dat deze daling zal aanhouden.

Toch hebben de voederfirma's beslist om begin oktober een prijsverhoging van 10¤ à 15¤ per ton door te voeren.

Dat hogere grondstofkosten moeten doorgerekend worden aan de klant, is economisch gezien een normale zaak en wordt dan ook bij alle bedrijven toegepast.

Opmerkelijk echter, is dat dit niet geldt voor de varkenshouderij!

Wij varkenshouders hebben absoluut geen inspraak in de prijs die we ontvangen voor onze varkens! Dit heeft als gevolg dat de meerkost van het voeder door deze prijsverhoging, niet kan doorgerekend worden aan de slachthuizen.

Onze sector zit inmiddels vier opeenvolgende jaren in een diepe crisis, en het is duidelijk dat wij dergelijke prijsverhoging niet meer kunnen dragen.

Met deze symbolische actie willen wij vragen aan de federatie BEMEFA om hun leden aan te sporen de prijsverhoging van het voeder ongedaan te maken en samen met de varkenshouders door de zure appel heen te bijten!

Contactpersoon:

Marianne Vandenberghe, secretaris

T 0497 55 44 28



Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel