Zure appels voor emmer okkernoten

07/10/2010 11:26

BEMEFA

Zure appels voor emmer okkernoten

Veevoedersector deelt bezorgdheid varkenshouders

BEMEFA deelt de bezorgdheid van de varkenshouders en oordeelt dat inspanningen moeten verdubbelen om de boer een eerlijke prijs te garanderen.

De knelpunten zijn: de grote volatiliteit van de grondstoffenprijzen counteren, een betere beschikbaarheid van bepaalde grondstoffen mogelijk maken en de afhankelijkheid van de invoer van eiwitrijke grondstoffen verlagen.

De veevoedersector ontwikkelde een vijfpunten-plan. Om speculatie op de grondstofmarkten te temperen is het nodig de instapdrempel te verhogen. Overheid, financiële sector en industrie moeten hier de mogelijkheden aftasten. Ten tweede is het vrijgeven van interventiegranen (ook een eis van de Europese veevoedersector) en de opschorting van de heffingen op grondstoffen een noodzaak. Het is nodig zich in te dekken tegen de volatiliteit zowel de veevoedersector als de boerenorganisaties. Overheid en agro-industrie moeten een inventaris maken van de mogelijkheden (termijnmarkten bv.) en opleidingen verstrekken aan de betrokken bedrijven. Ten vierde is de GGO-problematiek een andere belangrijke rem op de beschikbaarheid van grondstoffen op de Europese markt. Ten slotte heeft de mengvoedersector de ambitie om de afhankelijkheid van het buitenland voor de aanvoer van eiwitten te reduceren. Daartoe wordt momenteel een actieplan alternatieve eiwitbronnen uitgewerkt met de Vlaamse overheid. Ook de valorisatie van dierlijke producten (diermeel) dient in dit kader te worden aangekaart.

Onder geen beding kan een beroepsfederatie tussenkomen in de commerciële activiteiten van haar leden. Alle 160 individuele leden van BEMEFA bepalen eigenhandig hun prijzenpolitiek.

Overleg met de andere schakels uit de voedselketen is van cruciaal belang. BEMEFA heeft dan ook het programma van minister president Peeters ondersteund : oprichting van een High Level Group Europees, overbruggingskredieten, steun kwaliteitssystemen (bv. Certus). De mengvoedersector draagt haar steentje bij op het gebied van prijstransparantie door de publicatie van de grondstoffenprijzen en de mengvoederprijzen (http://www.bemefa.be/MarketPrices.aspx).

BEMEFA heeft ook, eind mei, samen met een aantal andere organisaties (Boerenbond, ABS, FWA, FEVIA, UNIZO, UCM en FEDIS) een gedragscode voor faire relaties tussen aanbieders en kopers in de agro-voedingsketen afgesloten.

BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten in België, telt 160 leden. Samen vertegenwoordigen zij 99% van de nationale productie. De sector stelt 3000 personen te werk. Met een nationale productie van 6 miljoen ton en een omzet van 2.5 miljard euro is de mengvoederindustrie de belangrijkste toeleverancier van productiemiddelen voor de landbouw.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Noot aan de redactie: