Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

15.600 gastouders van ViaViela behalen diploma gastouderschap Opa's en oma's nemen massaal diploma in ontvangst

Lieshout, 5 oktober 2010 ­ De komende weken nemen 15.600 gastouders van ViaViela hun MBO-2 diploma voor gastouderschap in ontvangst. De oppasoma's en -opa's, met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar, hebben een uniek opleidingstraject doorlopen. Met het behaalde diploma is opname in het Landelijk Register Kinderopvang, en daarmee behoud van de subsidie, nabij. Hiermee is één van de belangrijkste hordes genomen om de gastouders tijdig klaar te stomen volgens de eisen van de nieuwe wet. Het opleidingstraject is ontwikkeld in samenwerking met ROC Rivor.

In totaal ronden 15.600 ViaViela-gastouders de komende periode het examentraject af. Daarnaast hebben meer dan 1.000 gastouders, op basis van eerder opgedane (werk)ervaring vrijstelling verkregen voor dit diploma. "Onze gastouders hebben een enorme prestatie geleverd. Hun inzet is fantastisch geweest", aldus Marcel Verkuijlen, directeur ViaViela. "Voor velen van hen is het lang geleden dat zij een diploma behaalden." In een half jaar tijd zijn de gastouders van ViaViela opgeleid en vervolgens, geheel volgens de wettelijke eisen, geëxamineerd. Eind 2009 besloot het kabinet dat gastouderbureaus weliswaar hun bestaansrecht behouden maar aan strengere eisen moeten voldoen. Om het recht te behouden op subsidie dienen gastouders onder andere een erkend MBO-2 diploma te behalen en zich in te schrijven in het nieuwe Landelijk Register Kinderopvang.

Opleiding gericht op grootouders
ROC Rivor, het regionaal opleidingscentrum van Rivierenland, heeft in samenwerking met ViaViela een uniek opleidingstraject voor gastouders ontwikkeld dat specifiek gericht is op grootouders. De opleiding en certificering is in handen van ROC Rivor in samenwerking met het Onderwijsinstituut en de aan haar verbonden 300 erkende beoordelaars. Deze leergang is onderdeel van de opleiding 'Helpende Zorg en Welzijn' en volledig in overeenstemming met de daarvoor opgestelde wettelijke kaders. Jeroen van den Berg, voorzitter van het College van Bestuur van ROC Rivor: "We hebben in een zeer korte tijd een nieuw programma ontwikkeld, wat een grote uitdaging was. De opleiding voor gastouders zien we als een mooie uitbreiding van de reeds bestaande opleidingstrajecten van ROC Rivor. Niet alleen in 2010, maar ook de komende jaren blijft het ROC deze opleiding aanbieden."

Kennis, ervaring en toetsing
De gehele studie konden de gastouders thuis in eigen tempo volgen. Aan de hand van een gastoudermap, een map waarin de verplichte onderdelen zijn vastgelegd, worden ervaring en kennis van de gastouder in kaart gebracht. Alle gastouders maken daarbij opdrachten en volgen online lesmodules. Tot slot wordt de kennis getoetst door een beoordelaar van het Onderwijsinstituut op de oppaslocatie. Thea Janssen, oppasoma met diploma: "Ik pas mijn hele leven lang al op kinderen. Het was daarom wel gek dat ik juist nu, op mijn 64e, examen moest doen. Achteraf gezien was het echt leuk. Gelukkig hebben mijn man en ik het hele opleidingstraject thuis kunnen doen. Niet alleen konden we hierdoor onze eigen tijd indelen, maar we hebben samen ook uitvoerig gesprekken gevoerd over opvoeden en oppassen. Dat was voor ons beide zeer verfrissend."

Landelijk Register Kinderopvang
Alle gastouders en gastouderbureaus in Nederland, die aan de wettelijke (kwaliteits)eisen voor gastouderopvang voldoen, worden opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Naast het MBO-2 diploma zijn een Verklaring Omtrent het Gedrag, een Kinder-EHBO certificaat en het voldoen aan veiligheids- en hygiënemaatregelen op de opvanglocatie vereist. Voorafgaand aan de inschrijving controleert de GGD nog of de gastouder(locatie) aan alle benodigde eisen voldoet. Pas dan is de inschrijving definitief. Het LRK waarborgt een optimale kwaliteit van kinderopvang. Alle ViaViela vestigingen staan geregistreerd. ViaViela begeleidt al haar gastouders, zodat zij in dit register worden opgenomen.

Einde bericht

Over ViaViela
Zorg voor elkaar binnen de familie. Is dat niet het belangrijkste wat er is? In onze huidige samenleving die soms complex kan zijn voor (groot)ouders en hun (klein)kind(eren), ziet ViaViela een belangrijke rol weggelegd voor grootouders. Zij zijn een essentiële schakel in het leven van hun kleinkinderen. Hun zorg en aandacht vormen de basis voor een vertrouwd gevoel. ViaViela komt op voor de belangen van deze oppasoma's en -opa's. Wij zagen als eerste dat deze vorm van familiezorg ook subsidie verdient. ViaViela is het grootste gastouderbureau van Nederland met 75 vestigingen door het hele land. Sinds onze oprichting hebben onze gastouders in totaal al op ruim 70.000 kinderen gepast. Meer informatie is terug te vinden via de website www.viaviela.nl

Over ROC Rivor
ROC Rivor is hét opleidingscentrum van regio Rivierenland en biedt iedereen middelbaar beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en contractactiviteiten. Er zijn 5 vestigingsplaatsen: Culemborg, Druten, Geldermalsen, Tiel en Zaltbommel. ROC Rivor rust mensen toe voor samenleving, arbeidsmarkt en passend vervolgonderwijs. Dit wordt mede gerealiseerd door intensieve samenwerking met de partners in de regio, onder andere gemeentes, scholen, bedrijven en instellingen. Meer informatie is te vinden op www.rocrivor.nl.