Ingezonden persbericht


VNG Magazine nr. 23 vrijdag 8 oktober 2010


* Ook een zwerfjongere wil gewoon kind zijn
Leg je oor te luisteren bij de zwerfjongeren zelf en je hoort vanuit hun eigen ervaring, streetwise als ze zijn, hoe ze het best kunnen worden geholpen: 'Nodig is één centraal loket waar zwerfjongeren naar toe kunnen, onder verantwoordelijkheid van de gemeente.'


* Vrijheid en verantwoordelijkheid voor gemeenten Er komen veel taken op gemeenten af, maar zij moeten die wel waar kunnen maken. Die eerste reactie van de VNG op het regeerakkoord klinkt ook door in de reacties van de VNG-beleidscommissies. VNG Magazine maakte een rondgang langs verschillende (waarnemend) commissievoorzitters.


* Wel of niet gratis parkeren voor gehandicapten Moeten gehandicapten overal gratis kunnen parkeren? Ja, zegt Apeldoorn, 'ook gehandicapten moeten zo veel mogelijk deel kunnen nemen aan het sociaal verkeer'. Een ander geluid uit Dordrecht: 'Iemand die een auto kan bekostigen, kan ook betalen om te parkeren.'


* Ruimtelijke ordening BES-eilanden in kinderschoenen Bonaire en Sint Eustatius zijn bezig met een inhaalslag en leggen beide de laatste hand aan een ruimtelijk ontwikkelingsplan. Op Saba, een klein, bergachtig eiland met nauwelijks bouwgrond, speelt dit item niet zo.


* VNG zoekt constructieve samenwerking
De VNG zoekt constructieve samenwerking met het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer. Als gemeenten over de ruimte en de middelen beschikken, kunnen zij hun eigen kracht inzetten om lokaal problemen op te lossen.


* Claim van vijf miljard voor vernieuwing platteland Om te voorkomen dat de vitaliteit en leefbaarheid van gemeenten in het buitengebied verder afnemen, moet er een fonds voor plattelandsvernieuwing komen. Dat zegt de P10, het samenwerkingsverband van de tien grootste plattelandsgemeenten.


* Mantelzorgers komen zelf in de problemen
Jaarlijks verzorgt een half miljoen mensen een zieke partner, gemiddeld veertig uur per week. Dat is een zware belasting, maar deze mantelzorgers willen veelal niet geholpen worden en dreigen daardoor zelf in een isolement te geraken.


* VNG Nieuws
Bestuurlijke drukte door grote aantal gemeenten
Tjeerd Van der Zwan, voorzitter van de VFG en burgemeester van Achtkarspelen, vindt dat er heel erg veel gemeenten zijn, wat tot bestuurlijke drukte leidt. 'Je kunt je afvragen hoe efficiënt dit is.' En verder:

* VNG-directieraad on tour

* VNG-breed debat over toekomst lokaal bestuur (5)
* Uit de VNG-commissies

* Herzien antenneconvenant ondertekend




Ingezonden persbericht