Hulpverlening Gelderland Midden

Gratis en anonieme HIV-sneltest

Vanaf nu kunnen mensen zich bij de GGD van Hulpverlening Gelderland Midden via een betrouwbare sneltest gratis en anoniem laten testen op HIV. Een HIV sneltest is voor mensen die een hoog risico hebben gelopen op een soa, zoals chlamydia, en/of HIV.

Van een verhoogd risico is sprake bij:


· Mannen die seks hebben (gehad) met mannen.


· Mensen die veel wisselende partners hebben (gehad).


· Mensen die een biseksuele partner hebben (gehad).


· Mensen afkomstig uit een gebied waar veel HIV voorkomt (onder meer Afrika ten zuiden van de Sahara, het Caribisch gebied en delen van Zuidoost Azië).


· Mensen die een partner uit één of meer van de hierboven genoemde groepen hebben (gehad).

Iemand die onveilig heeft gevreeën, heeft risico gelopen op HIV. Drie maanden na een onveilig sekscontact, kunnen zij getest worden op HIV. Het is belangrijk om in een vroeg stadium te weten of je met HIV bent geïnfecteerd.

Met de HIV-sneltest zijn mensen nog tijdens het soa-consult op de hoogte van hun HIV-status. Wanneer zij niet besmet zijn, dan weten ze dat meteen. Ze hoeven geen week meer te wachten op de uitslag van de HIV-test. In geval van een positieve HIV-sneltest, is altijd een tweede test nodig om besmetting met HIV aan te kunnen tonen.

Tijdens het soa-consult is er voor jongeren onder de 25 jaar tevens de mogelijkheid om vragen te stellen op het gebied van seksualiteit. Vragen over bijvoorbeeld anticonceptiemethoden, zwangerschap, seksuele beleving en seksuele grenzen.

Voor een HIV-sneltest kunnen mensen terecht bij de GGD van Hulpverlening Gelderland Midden, locatie Arnhem en locatie Ede. Hiervoor moet telefonisch een afspraak worden gemaakt via telefoonnummer: (026) 377 50 77.

Meer over de HIV-sneltest is te vinden op
www.hvdgm.nl/hivsneltest.Arnhem_brief_met_logo