Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Maar ook zorgen over artsen die 24-weker 'kansloos' achten Ouderorganisatie positief over behandeling zeer vroege prematuren

Leidschendam, 7 oktober 2010 -- De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) reageert positief op de overeenstemming tussen de Ned. Vereniging van Kinderartsen en de Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie over een eenduidige behandeling van extreem prematuur geboren kinderen. Het gevolg van deze richtlijn zal moeten zijn dat alle kinderen die geboren worden tussen 24 en 25 weken, gelijke kansen krijgen. Op dit moment is dat niet het geval. De praktijk dat artsen met de handen op de rug afwachten en dat een kind zich eerst moet 'bewijzen', is daarmee gelukkig verlaten. Toch heeft de VOC ook zorgen bij de nieuwe richtlijn.

Het komt te vaak voor dat ouders moeten 'shoppen' als de moeder dreigt tussen de 24 en 25 weken te bevallen. Of erger: dat ze er te laat achter komen dat behandeling in een ander centrum wel mogelijk was geweest en ze hadden moeten vragen om overplaatsing naar dat ziekenhuis.

De grootste zorg van de VOC blijft evenwel dat er ziekenhuizen en artsen zijn die de persoonlijke opvatting hebben dat een 24-weker 'kansloos' is, en ondanks deze richtlijn toch niet doorverwijzen. Als de arts niet de juiste voorlichting geeft, zijn de meeste ouders niet, of te laat, op de hoogte van deze mogelijkheden. De VOC blijft zorgen hebben over de ongelijke kansen die kinderen en hun ouders op deze manier krijgen.

Ook maakt de VOC zich zorgen over de positie van ouders bij de besluitvorming om een behandeling al dan niet in te zetten of door te zetten. In de richtlijn is weliswaar opgenomen dat alles gebeurt nà overleg met de ouders, maar die hebben in het algemeen niet het laatste woord. De VOC is van mening dat hierover snel duidelijkheid moet komen.

De VOC is zich ervan bewust dat de uitkomsten van de 24-wekers in het algemeen niet gunstig zijn. Ondanks verbeteringen in de behandeling en de zorg, komt een aanzienlijk percentage van de kinderen alsnog te overlijden en bij degenen die overleven zullen veel kinderen met een grotere of kleinere handicap zijn. Hier moet onderzoek naar worden gedaan, en de VOC pleit dan ook voor lange termijn onderzoek.

///




Ingezonden persbericht