Ingezonden persbericht


Persbericht D66 Rotterdam
Donderdag 07 oktober 2010

Investeren in toekomst ondanks harde bezuinigingen D66: 350 miljoen investering in duurzaamheid

D66 is tevreden met de forse investeringen die Rotterdam doet in de toekomst van de stad, ondanks de krappe financiële situatie. De komende vier jaar wil het College sámen met het bedrijfsleven en het Havenbedrijf minimaal 350 miljoen investeren in het groener, schoner en gezonder maken van de stad. D66 Wethouder Alexandra van Huffelen, zelf afkomstig uit de duurzame industrie, gaat vanuit het college actief invulling geven aan deze ambitie. Daarnaast gaat Van Huffelen zich inzetten voor het vergroten van de gezelligheid van de binnenstad en de kwaliteit van de buitenruimte. Hierbij doet het College óók een beroep op de Rotterdammer. D66 Wethouder Korrie Louwes, die arbeidsmarktontwikkeling, hoger onderwijs, participatie en innovatie in haar portefeuille heeft, zet jaarlijks 5 miljoen in voor stadsbrede initiatieven van Rotterdammers zelf. D66 heeft zwaar ingezet op deze vrije ruimte voor Rotterdammers in de gemeentebegroting.

Financiën op orde
De presentatie van de Begroting 2011 maakt de Rotterdamse D66 fractie er ernstig van bewust dat er, ondanks de investeringen, een enorme uitdaging ligt bij het op orde brengen van de financiën. "De bezuinigingen die staan gepland zijn noodzakelijk, maar pijnlijk voor de organisaties en de beleidsonderdelen die worden getroffen. Het College streeft ernaar orde op zaken te stellen en daar staan we achter.", aldus Salima Belhaj, fractievoorzitter D66 Rotterdam. Het is een enorme uitdaging om de bezuinigingen van het Rijk op te vangen en tegelijkertijd te investeren in bijvoorbeeld onderwijs en economie. Bezuinigingen zijn onontkoombaar, dus moeten er heldere keuzes worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld het opschorten van de overkapping van de 's-Gravendijkwal voor een bedrag van meer dan 300 miljoen. Salima Belhaj: "We zijn liever direct eerlijk, dan dat we achteraf met enorme tegenvallers worden geconfronteerd en in penibele situaties terecht komen omdat Rotterdam niet eerlijk durfde t e kijken naar zijn financiële huishouding. We zijn ons ervan bewust dat dit pijn zal doen en dat vinden we moeilijk, maar er zal wel telkens weer gekeken worden of maatwerk nodig is, want we willen mensen omhoog helpen en niet door de bodem laten zakken."

Cultuur, onderwijs en arbeidsmarkt
D66 is ook tevreden met de keuze van het college om niet te bezuinigen op cultuur en te blijven investeren in de toekomst van de Rotterdammers. Er wordt zwaar ingezet op het leggen van verbindingen tussen partijen in de stad en regio op het gebied van arbeidsmarkt en innovatie. Door middel her- en bijscholing en de inzet van 'leercheques' geeft D66 Wethouder Louwes invulling aan het D66-principe van een 'leven lang leren'. "Hiermee krijgen meer Rotterdammers een kans op werk, het halen van diploma's en het maken van stappen in hun carrière", aldus Belhaj.