Ingezonden persbericht


Akkoord over CAO dierlijke sectoren

Lonen in drie stappen met 2,75 procent omhoog

LTO Nederland heeft een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe CAO voor de veehouderij. Het akkoord is gesloten met de werknemersbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. De nieuwe CAO heeft een looptijd van 30 maanden en voorziet in een loonsverhoging van in totaal 2,75 procent. Deze zal in drie stappen worden doorgevoerd.

De nieuwe CAO loopt van 1 januari 2010 tot 1 juli 2012. De overeengekomen loonsverhogingen bedragen 2 procent op 1 januari 2011, 0,25 procent op 1 juli 2011 en 0,50 procent op 1 januari 2012.

Mans Vulto, woordvoerder namens de werkgeversdelegatie, is tevreden omdat voor een lange periode afspraken konden worden gemaakt over de collectieve arbeidsvoorwaarden voor de veehouderij. Het gaat hierbij o.a. om de sectoren pluimvee-, rundvee-, varkens- en kalverhouderij. In totaal gaat het om circa 5.000 medewerkers.

,,Een passende loonstijging vinden ook wij van groot belang. Werken in de dierhouderij wordt hierdoor aantrekkelijker. Door het betrekken van meer partijen aan werkgeverszijde bij de CAO wordt het draagvlak verder vergroot", aldus Vulto. Er is ook overeenstemming bereikt over instroom en scholing van werknemers. In een actueel functiegebouw worden voorts de verschillende types werk omschreven. Ook de taken die medewerkers op het bedrijf hebben, worden opnieuw geformuleerd.

De CAO-partijen zullen het onderhandelingsresultaat op korte termijn aan hun achterban ter beoordeling voorleggen. LTO Nederland zal dat resultaat ook bespreken met de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Vulto: ,,Het is de bedoeling dat ook zij de nieuwe CAO medeondertekenen. Als één of meerdere van deze werkgeverspartijen dat ook doet, komt dit de representativiteit van deze overeenkomst en daarmee het draagvlak alleen maar ten goede."

Datum : 2008
Nummer : P27




Ingezonden persbericht