Ingezonden persbericht


Nieuw onderzoek: Glasverpakkingen scoren positief bij Europese consument

88% van de consumenten overtuigd dat glasverpakkingen een bijdrage leveren aan een gezonde levensstijl

Brussel, 7 oktober 2010 - Nieuw Europees onderzoek wijst uit dat een overgrote meerderheid (88%) van de Europese consumenten glasverpakkingen verkiest boven andere verpakkingsmaterialen om bij te dragen aan een gezondere levensstijl. Gevraagd naar hun voorkeur in verpakkingsmateriaal, in vijf verschillende categorieën rond gezondheid en milieu, koos meer dan twee derde van de consumenten voor glas ten opzichte van andere materialen.

Met het onderzoek, uitgevoerd door internationaal marktonderzoeksbureau TNS, zijn meer dan 9500 consumenten in 19 Europese landen ondervraagd. De uitkomsten van de enquête bevestigen dat de consumenten de voordelen van glas voor gezondheid en milieu erkennen en dat glas hun eerste keus in verpakkingsmaterialen is.

"Consumenten zijn bewuster van hun gezondheid dan ooit tevoren - ze realiseren zich welke stoffen hun lichaam binnenkomen en het effect van verpakking op het milieu," zegt Robert van Notten, directeur Stichting Duurzaam Verpakkingsglas. Een van de belangrijkste voordelen van glas voor de gezondheid is dat het inert is, waardoor stoffen zich niet mengen met het product of het zullen veranderen. De enquête wijst uit dat 83% van de Europese consumenten glas vertrouwt om hun voedingsmiddelen en dranken te beschermen tegen chemicaliën die vaak in andere verpakkingsmaterialen zitten. Volgens de consument beschermt glas ook het beste de voedingswaarde van voedingsmiddelen en dranken. Reden hiervoor is dat glas ondoordringbaar is en een uitstekende barrière biedt tegen gassen die vitaminen en versheid zouden kunnen beïnvloeden. Op de vraag welk verpakkingsmateriaal de voorkeur heeft om voedingsmiddelen en dranken gezond in te bewaren, koos 83% van de ondervraagden glas.

Verder blijkt dat 88% ook voor glas kiest omdat het goed is voor het milieu en 72% is er van overtuigd dat het beter te recyclen is dan andere verpakkingsmaterialen. Tenslotte zegt 87% van de ondervraagden dat glazen flessen en potten de smaak van voedingsmiddelen en dranken beter behouden dan plastic.

Het onderzoek toont aan dat in Nederland 81% van de consumenten ervan overtuigd is dat glasverpakkingen een bijdrage leveren aan een gezonde levensstijl. Wereldkampioen schaatsen Barbara de Loor, die het gezicht van deze campagne zal zijn in Nederland, zegt over de eerste resultaten van dit onderzoek: "Dat uit dit onderzoek blijkt dat de voorkeur van de Nederlander voor glas nog hoger ligt dan het Europese gemiddelde heeft volgens mij te maken met het feit dat de Nederlandse consument goed lijkt te beseffen dat het een natuurlijk en gezond verpakkingsmateriaal is".

Meer onderzoeksresultaten zullen bekend gemaakt worden tijdens de lancering van de Europese consumentencampagne "Nothing to Hide" over de gezondheidsvoordelen van glas als verpakkingsmateriaal.

De lancering van de 'Nothing to Hide' campagne zal binnen enkele weken plaatsvinden in de XtraCold Bar in Amsterdam.

Kijk voor meer informatie op www.friendsofglass.com/nl

Over Friends of Glass
Friends of Glass is een Europees consumentenforum dat het recht om eten en drinken te kiezen in glazen verpakking promoot en ondersteunt. Het verenigt iedereen die gelooft dat glas een logische keuze is voor henzelf, hun families en het milieu. Friends of Glass is gestart in 2009 door de European Container Glass Federation (FEVE) als response op een onderzoek in opdracht van FEVE, waaruit bleek dat 74% van de Europese consument de voorkeur geeft aan glasverpakking voor hun eten en drinken(InSites 2008). www.friendsofglass.com/nl

Over Stichting Duurzaam Verpakkingsglas
Stichting Duurzaam Verpakkingsglas stimuleert de kringloop van glazen verpakkingen. Het doel is het sluiten van de kringloop. En dat tegen zo laag mogelijke kosten en een zo hoog mogelijk milieurendement. Daartoe ondersteunt SDV alle partijen die zijn betrokken bij de productie, de afzet, het gebruik, de inzameling, recycling en het hergebruik van glasverpakkingen. http://www.duurzaamglas.nl/

Over het onderzoek en TNS
De European Packaging Survey (september 2010) is uitgevoerd door TNS in 19 landen: Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Turkije, Zweden, Zwitserland, en het Verenigd Koninkrijk. De ondervraagden waren 18 jaar en ouder en vertegenwoordigen de doorsnee bevolking. TNS is 's werelds grootste leverancier van tailor made onderzoek, georganiseerd rond de sectoren van de klanten. In elk land combineert TNS de voordelen van de industrie specialisatie en onderzoek expertise, om krachtige inzichten te leveren. TNS is de juiste zakelijke partner voor elk onderzoek, groot of klein, globaal of lokaal.

EINDE