Provincie Noord-Brabant

7 oktober 2010

Extra E7 miljoen van Rijk Brabantse aanpak jeugdwerkloosheid succesvol

Zeker 11.000 jongeren in Brabant zijn aan een baan, leerbaan of stage geholpen in het afgelopen jaar. Ook kiezen meer jongeren ervoor om door te leren op school. Voorspellingen dat de jeugdwerkloosheid in Brabant zou verdubbelen, zijn dus niet uitgekomen. De succesvolle aanpak van Pact Brabant, het samenwerkingsverband van provincie, gemeenten, sociale partners, onderwijs en UWV, heeft ook geresulteerd in een extra bijdrage van het Rijk van E7 miljoen.

Dit concludeerden de Pact-partners op 7 oktober op het provinciehuis. Ondanks het succes waarschuwen zij dat verdere acties noodzakelijk blijven om de personeelstekorten op te vangen in de kenniseconomie van de toekomst. Dankzij de inzet en samenwerking van vele partijen in Brabant is de toename van de jeugdwerkloosheid in Brabant beperkt gebleven tot 'slechts' 1000 extra jeugdwerklozen op de piek van de crisis in maart 2010. Het aantal werkzoekende jongeren is momenteel (7.836 in augustus 2010) weer bijna evenveel als bij de start van de actie 'Zonder Jeugd geen Brabant' (7.606 in juli 2009). Ook is de verwachting dat jongeren langer op school blijven om door te leren, alhoewel de precieze cijfers voor het schooljaar 2010-2011 voor Brabant nog niet bekend zijn.

Dit succes is inmiddels ook beloond door de landelijke overheid. Op grond van de goede Brabantse resultaten, heeft het Rijk vorige maand nog eens bijna E7 miljoen extra aan Brabant toegekend (Noordoost: E 3,02, Midden: E 2,32, West: E 2,57 en Zuidoost: E 2,89). Dit bedrag komt bovenop de 4 miljoen die de Brabantse regio's al ontvingen eerder dit jaar.

Vervolgacties Achterover leunen is nog niet aan de orde, want ondanks de behaalde resultaten zijn er nog steeds vele duizenden jongeren in Brabant zonder baan, stage of opleiding. Met name de groep kwetsbare jongeren (onder meer de jongeren met een Wajong uitkering), de jongeren zonder startkwalificatie of de jongeren die niet geregistreerd zijn en dus niet in beeld bij de gemeente of UWV verdienen bijzondere aandacht.

Het Pact Brabant roept daarom alle partijen in Brabant op om, mede gezien de krapte op de arbeidsmarkt in de toekomst, te blijven investeren in jongeren. Focus in 2011 moet daarom liggen op het voorkomen van jeugdwerkloosheid (aanpak voortijdig schoolverlaten), het inzetten op talenten en startkwalificaties, kwetsbare jongeren en verdergaande regionale samenwerking in de hele keten (zorg & welzijn, onderwijs, gemeente, WERKplein, uitzendbureaus, werkgevers) zodat jongeren niet uit beeld raken.

Bart Eigeman, wethouder 's-Hertogenbosch en kartrekker van de 'Pact Brabant crisisactie Jeugdwerkloosheid': "De extra inspanningen om jongeren aan een baan te helpen of te scholen zullen ook in 2011 nog nodig zijn, maar duidelijk is wel dat veel erger is voorkomen. Zonder samenwerking en snelle actie was de situatie ongetwijfeld dramatisch slechter geweest voor jongeren in onze provincie."

Lily Jacobs, gedeputeerde en voorzitter van het samenwerkingsplatform Pact Brabant: "De ervaringen en lessen uit deze Brabantse aanpak kunnen goed benut worden voor het tackelen van de nieuwe uitdagingen waar we in Brabant voor staan in de komende jaren, zoals het voorkomen van langdurige werkloosheid van 45 plussers, het behoud van vakmanschap, de tekorten aan geschoold personeel in bepaalde sectoren en het verhogen van de mobiliteit en het kwalificatieniveau van de Brabantse beroepsbevolking."



Provincie Noord-Brabant